Tömeges migrációs áramlások érhetik el a görög határt

Tömeges migrációs áramlások érhetik el a görög határt

Migránsok egy a Görögországhoz tartozó leszboszi menekülttáborban 2019. szeptember 29-én (Fotó: Reuters/Giorgos Moutafis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább erősödik a migrációs nyomás a következő napokban a görög-török európai uniós (EU-) külső határon a Frontex szerint – írta a Die Welt című német lap hétfőn az EU-s határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése alapján.

A bizalmas jelentés szerint a következő napokban még inkább elmérgesedik a helyzet, az EU-s külső határ eleve nyomás alatt lévő görög–török szakaszát „tömeges migrációs áramlások” érik el. „Az útnak induló emberek erőteljes áradatát nehéz lesz megállítani”, még akkor is, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés – írták a Frontex elemzői.

A jelenség egyik oka a közösségi portálokon terjesztett hírek sora. Ezek a hírek „növelik a Törökországból az EU-s határ felé irányuló tömeges mozgás valószínűségét” – áll az uniós döntéshozóknak készített összeállításban a Die Welt beszámolója szerint.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

(MTI)