Tömeggyilkossággal vádolja az oroszokat az ukrán külügyminiszter

Tömeggyilkossággal vádolja az oroszokat az ukrán külügyminiszter

Az orosz-ukrán háború elől menekülő családok Tiszabecsnél 2022. február 25-én. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a Kijevtől északnyugatra fekvő Bukában történt tömeggyilkosságot. A CNN brit Times rádiónak adott interjút idézve arról ír, hogy a közösségi médiában megjelent beszédében Kuleba vasáránap felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot és a nemzetközi szervezeteket, hogy az ukrán bűnüldöző szervekkel együttműködve küldjenek missziót Bukába és más felszabadított városokba, hogy összegyűjtsék az összes bizonyítékot a háborús bűnökre vonatkozóan.

Kuleba azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy a város elfoglalásakor dühből civileket öltek meg. A CNN által korábban képeket közölt arról, hogy legalább 20 férfi holtteste hevert a város utcáin az orosz csapatok kivonulása után. Az amerikai hírtelevízió stábja legalább egy tucat holttestet látott hullazsákokban felhalmozva a sírban, és Buka polgármestere szerint akár 300 áldozat is lehet a helyszínen eltemetve.

Az Európai Unió és a NATO vezetői gyorsan elítélték a civil haláleseteket, egyesek pedig háborús bűnökkel kapcsolatos felelősségre vonást és vizsgálatot követeltek. Oroszország a halottakról készült fotókat hamisítványként utasította el.