Török alelnök: Terrorcselekmény volt az isztambuli robbantás

Török alelnök: Terrorcselekmény volt az isztambuli robbantás

Készenléti rendőrök érkeznek a robbanás helyszínére Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terrorcselekmény történt – így fogalmazott az MTI beszámolója szerint Fuat Oktay török alelnök a vasárnap délutáni isztambuli robbantásról. A detonáció hat halálos áldozatot követelt, a sebesültek száma pedig 53-ról 81-re emelkedett. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban még úgy fogalmazott talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – szavai szerint – „terrorszagot” éreznek.

Fuat Oktay a robbantás helyszínén újságíróknak azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményként kezelik a helyzetet. A merényletet egy nő hajtotta végre egy pokolgép felrobbantásával. A török alelnök arról ugyanakkor nem tett említést, hogy öngyilkos merénylet történt-e.

Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a történtek után néhány órával azt mondta, hogy információik szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a robbantásnak. – Az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit – közölte.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

Címkék: Isztambul