Török szavazás: Erdogan pártja elbukta Ankarát és Isztambult is

Török szavazás: Erdogan pártja elbukta Ankarát és Isztambult is

Erdogan támogatója várja az elnök érkezését, tavaly decemberben Isztambulban (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legerősebb ellenzéki párt, a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyert Ankarában a vasárnapi török helyhatósági választáson – írja a Reuters. Recep Tayyip Erdogan államfő pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) 16 év után bukta el a fővárost. Izmirben, a harmadik legnagyobb török városban is kemalista jelölt nyert, de itt a Reuters szerint régóta a CHP a legnépszerűbb. Ezek mellett még öt nagyobb városban nyert az ellenzék.  

„Az emberek a demokrácia mellett szavaztak” – mondta Kemal Kilicdaroglu ellenzéki vezető.

Miért éppen most kelt a muszlim világ védelmére Erdogan? | Magyar Hang

Vannak, akik a migránsokkal, Sorossal és Brüsszellel, mások Oroszországgal vagy éppen Amerikával riogatják a szavazóikat. A török elnök is választásra készül.

Isztambulban végig szoros volt a csata, mindkét párt győztesnek nyilvánította magát, a hivatalos végeredményre estig kellett várni, mert az adatokat nem hozták nyilvánosságra. Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt miniszterelnök 48,51 százalékot szerzett, míg a CHP-s Ekrem Imamoglu 48,79-et, így ő győzött. A részvétel 88 százalékos volt a fővárosban.

Országosan viszont győzött Erdogan pártja: több mint 51 százalékát szedték össze a szavazatoknak.

A helyhatósági választás volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnökválasztás óta, A CHP-re mintegy nyolc százalékkal többen szavaztak. A török líra a hírek után 2,5 százalékot gyengült a dollárral szemben.