Törökország 33 terroristának tartott embert kér a skandináv államok NATO-csatlakozásáért cserébe

Törökország 33 terroristának tartott embert kér a skandináv államok NATO-csatlakozásáért cserébe

Recep Tayyip Erdogan Isztambulban 2017. április 16-án (Fotó: Reuters/Murad Sezer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország általa terroristának tartott 33 ember kiadatását fogja kérni Svédországtól és Finnországtól – jelentette be szerdán Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. A Népszava szemléje szerint Törökország belegyezett kedden Svédország és Finnország NATO-felvételébe. A NATO főtitkára azt mondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Az új megállapodás keretében kérni fogjuk Finnországtól, hogy adja ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Fetö hat-hat tagját, Svédországtól pedig a Fetö tíz tagját és a PKK tizenegy tagját – mondta a miniszter.

A PKK-t nemcsak Törökország, hanem nyugati szövetségesei is terrorszervezetnek tekintik. A Fetö a Fethullah Gülen muszlim prédikátor által alapított, amerikai székhelyű mozgalom nevének rövidítése, és Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja néhai szövetségesét, ma már ellenségét, hogy ő és szervezete állt a 2016. júliusi török puccskísérlet mögött.