Törökország lezárta a Boszporuszt

Törökország lezárta a Boszporuszt

Gyér a forgalom az isztambuli Boszporusz-hídon a koronavírus-járvány idején. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország szombaton ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezi, hogy az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna.

A török védelmi minisztérium a Twitteren azt írta: egy polgári kereskedelmi hajó aknához hasonlító, úszó tárgyat észlelt a Boszporusz vizein március 26-án reggel. Azonnal a helyszínre küldtek egy búvárcsapatot, amely megtalálta a szóban forgó tárgyat, és megkezdte semlegesítését. A tárca nem közölte egyértelműen, hogy aknáról van-e szó.

Az NTV török tévécsatorna valamivel később arról tájékoztatott, hogy az első vizsgálatok szerint egy régi típusú orosz aknát találtak. A televízióban közzétett képeken egy kerek, lebegő tárgy látszott, kiemelkedésekkel a felületén.

A művelet során a hatóságok mindkét irányba lezárták a hajóforgalmat a Boszporuszon. A feltételezett aknát Sariyer körzetben találták meg, a Boszporusz és a Fekete-tenger csatlakozásánál.

Hétfőn a török hatóságok felhívták a figyelmet, hogy a tengeri áramlatok Törökországig sodorhatják azokat a tengeri aknákat, amelyeket az orosz ostrom alatt álló ukrán kikötőváros, Odessza partjainál telepítettek, és amelyek közül többet a vihar kiszakított a helyéről. A bolgár hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az elszabadult aknák miatt.