Történelmi vereséget szenvedett Theresa May és a brexitmegállapodás

Történelmi vereséget szenvedett Theresa May és a brexitmegállapodás

Banksy megcsinálja a brexitet – az ismert graffitiművész kompozíciója a brit uniós kilépőre (Forrás: Duncan Hull/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a brexitmegállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége – írja az MTI.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. 

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

Azt is mondta, hogy ha kormánya bizalmat kap, akkor ő egyeztetéseket kezd az alsóházi képviselőkkel arról, hogy mire lenne szükség a megállapodás elfogadtatásához. A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.

May szövetségese, a most ellene szavazó ír Demokrata Unionista Párt már jelezte, támogatja a miniszterelnököt a bizalmi szavazáson. Szóvivőjük szerint látni akarják, ahogy a konzervatív kormány végigviszi a brexitet. A BBC szerint a pártjának azon része is May mellett fog szavazni, aki kedden ellene szavazott. Így pedig meg lehet a többség.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitteren azt írta, hogy tiszteletben tartja az eredményt, egyúttal sürgette, hogy Nagy-Britannia mielőbb tisztázza a szándékait a brexittel kapcsolatban. „Az idő majdnem lejárt” – tette hozzá.

Eredetileg decemberben voksoltak volna a brexitmegállapodásról, de akkor elhalasztották, mert hiányzott a kellő támogatás. Amennyiben nem lesz megegyezés, és nem is táncolnak vissza a britek, úgy 2019. március 29-én brit-uniós megállapodás híján válik le az EU-tól az Egyesült Királyság, aminek nem láthatók előre a következményei.

Theresa May az elmúlt napokban arról beszélt, hogy ha az alsóház elveti a brexitegyezményt, akkor Nagy-Britannia vagy kilép minden megállapodás nélkül, vagy a tagja marad az uniónak. Az utóbbit tartotta valószínűbbnek. A megállapodás hiányának legfőbb okai az ír–északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás miatt kialakult súlyos nézeteltérések.