Tovább nőtt a túszok száma: már 233 Izraelből elrabolt emberről tudni

Tovább nőtt a túszok száma: már 233 Izraelből elrabolt emberről tudni

Izraeli művelet Gázában (Képernyőfelvétel: Israel Defense Forces / X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint legalább 233 embert rabolt el a Hamász október 7-én, ebbe a számba nem számítanak bele a már szabadon engedett túszok – írta meg a Times of Israel pénteken. A Hamász terrortámadása alatt összesen 1405 ember halt meg, főleg civilek. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője azt nyilatkozta, hogy az érintettek családjait értesítették, viszont a túszok száma nem végleges, mert a katonaság még aktívan nyomoz az ügyben. A szervezet pénteken azt is közölte, hogy szárazföldi műveletet folytatott le az előző éjszaka során, amelyet tankok és vadászgépek kíséretében vezényeltek le.

A Reuters arról írt, egy pénteken publikált felmérés szerint a megkérdezettek 29 százaléka értett egyet azzal, hogy azonnal kezdjen a hadsereg egy nagyszabású gázai offenzívába, míg 49 százaléka úgy vélte, hogy jobb lenne várni ezzel. Ez azért meglepő, mert korábban, egy október 19-én ismertetett mérés szerint még 65 százalék támogatott volna egy nagyobb szárazföldi hadműveletet. Feltehetően a közvélekedés annak hatására változott, hogy a Hamász múlt héten négy túszt szabadon engedett.

Mindeközben a Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint több mint 7000 palesztin polgár, ezek közül 3000 gyermek halt meg izraeli bombázások és szárazföldi műveletek következtében. Az áldozatok számát a tárca az elhunyt polgárok személyigazolvány-számaival erősítette meg a hivatalos dokumentumban. Mohammad Ziyara közművekért felelős miniszter nyilatkozata szerint a bombázás „egész családokat tüntetett el a polgári nyilvántartásból” és 20 nap alatt közel 200 000 lakóépület semmisült meg.

Eközben az Oroszországban tárgyaló Hamász delegáció egyik képviselője úgy nyilatkozott a Kommersant nevű újságnak, hogy amíg nem lesz tűzszünet, addig a Hamász nem képes elengedni az izraeli túszokat, erről itt írtunk részletesebben.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken azt jelezte: a túszok között négyen magyar érintettségűek, köztük két gyermek is van.

 

Címkék: Izrael, Hamász