Tovább tarthat egy hónapnál az angol járványügyi zárlat

Tovább tarthat egy hónapnál az angol járványügyi zárlat

Koronavírus-tesztre várakoznak emberek egy kijelölt egészségügyi intézmény bejárata előtt Londonban 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan a tervek szerint december másodikáig tarta a koronavírus-járvány miatt meghozott új, szinte csaknem teljes zárlat Angliában, ám ha az adatok továbbra sem javulnak, akkor az intézkedések azt követően is érvényben maradhatnak. Erről beszélt a brit közszolgálati adó, a BBC műsorában Michael Gove. A brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője szerint az egyik legfontosabb kritérium az lesz, hogy a fertőzés terjedésének reprodukciós száma (R) egy alá essen, azaz – a teljes statisztikát figyelembe véve – egy ember egynél kevesebb személynek adja tovább a kórokozót. „A kormányzati döntéseket kizárólag a tények fogják befolyásolni” – közölte Gove.

Az intézkedést azt követően hozták meg, hogy a statisztikai becslések szerint szeptember végén az angol lakosság 0,2 százaléka, október végén már 1,04 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis a vírust hordozók aránya egy hónap alatt az ötszörösére emelkedett.

A bejelentés szerint jövő csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes – bár a tavaszinál több szempontból lényegesen enyhébb szigorúságú – zárlat lép életbe Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett. Boris Johnson brit miniszterelnök közölte: november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

Johnson bejelentése alapján jövő csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. A koronavíruson egyébként átesett brit kormányfő ugyanakkor külön is hangsúlyozta, hogy a munkahelyeknek most nyitva kell maradniuk, mindenekelőtt az építőiparban és a feldolgozószektorban.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer szerint csak úgy lehet sikeres a zárlat december 2-i feloldása, ha addig a kormány keményen tesztel, kontaktkutatásokat végez és a fertőzötteket hatékonyan elszigeteli.