Továbbgyűrűzik a nyércpara: már Lengyelországban is találtak fertőzött állatokat

Továbbgyűrűzik a nyércpara: már Lengyelországban is találtak fertőzött állatokat

Nyérc (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy észak-lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a koronavírus, a Lengyelországban kimutatott első nyolc esetről a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói számoltak be kedden – írja az MTI.

A közlemény szerint az észak-lengyelországi Pomerániai vajdaság területén működő egyik nyércfarmon összesen 91 állaton végzett vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy a SARS-CoV-2 vírus esetében lehetséges a nyércek ember általi megfertőzése.

Ez az első eset, hogy Lengyelországban kimutatták a vírust tenyésztett állatoknál.

Korábban több külföldi laboratóriumban végzett kísérletek is bizonyították, hogy például a hörcsögök, nyulak, denevérek, makákók megfertőződhetnek ezzel a koronavírus-fajtával.

A gdanski tudósok leszögezték: vizsgálatuk eredményei megerősítik, hogy az állattenyésztésben szükség van a biológiai biztonsági szabályok szigorítására.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították.

Dániában, ahol a világ egyik legnagyobb nyércállományát tartják, mintegy 17 millió állatot kell leölni, mert több nyérctelepen a koronavírus egy olyan egyedi mutációját fedezték fel a tudósok, amely mérsékelten csökkent érzékenységet mutat az antitestekkel szemben és bizonyíthatóan emberekre is átterjedt. Emiatt fennáll a veszély, hogy egy jövőbeli oltás nem véd majd a vírus ezen mutálódott formájával szemben. Kérdés, hogy a lengyel telepen talált kórokozó melyik variánsa a vírusnak.

Dániában egyébként mintegy 1100 tenyésztő veszítette el a megélhetését egyik napról a másikra, a válságba pedig belebukott a dán mezőgazdasági miniszter, mert törvénytelen utasítást adott az ország nyércállományának levágására. Az ellenzék szerint a miniszter meg akarta kerülni a hagyományos 30 napos jogalkotási folyamatot, és szerintük addig nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az ország mintegy 1100 nyércfarmjának tulajdonosai és dolgozói kártalanítására.