Továbbra is extrém hőség tombol a Föld északi felén

Továbbra is extrém hőség tombol a Föld északi felén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csillapodik az extrém hőség a Föld északi felén. Mind Észak-Amerikában, mind Európában, mind Ázsiában hatalmas hőmérsékleti értékekkel kell szembenézniük az országoknak.

Olyan hír érkezett Kansasből néhány napja, hogy élve megsült több ezer szarvasmarha a nagy hőségben. Bár az a hőség csillapodott, a hőhullám nem: az Egyesült Államok egész középső zónája érintett, egészen a kanadai határig. Az észak-dakotai Fargo városa nem arról volt eddig híres, hogy 102 Fahrenheitet, azaz, közel 39 Celsius fok hőmérsékletet mérjenek a településen, most viszont ez is előfordult. 32-38 fokos hőmérsékletek Texastól felfelé az Államok középső részén mindenhol előfordulnak. A magas hőmérsékleti értékek száraz levegővel társulnak, ami viszont a bozóttüzek gyakoriságának előfordulási esélyét növeli.

Bár Mexikóban is nagy a hőség, a szokott mértéknél nem nagyobb, Kanadában pedig csak a Kanada közepén lévő városokban van 20 fok feletti hőmérséklet.

Európában főleg Franciaországot sújtja elviselhetetlen hőhullám, de kijut belőle a francia határhoz közeli spanyol területeknek, a Benelux-államoknak, sőt, Csehországnak is. Míg Párizsban közel 40 fokot mértek szombaton (júniusban általában 20-23 fok szokott lenni az Ile-de-France régióban), az ország más részein akár 42 fok is előfordult. A június 18-án valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekord is megdőlt: a spanyol határhoz közeli Biarritz városban 42,9 fokot mértek. Ez 2,3 fokkal meghaladja a korábban mért napi rekordot. Az Európai Űrügynökség Kopernikusz műholdjának térképe szerint a földfelszíni hőmérséklet elérte a 46 fokot Franciaországban és az 50-et Spanyolországban.

A Csatorna-szigetek egyikén, Jersey szigetén megdőlt a legmagasabb júniusi hőmérséklet rekordja 33,2 fokkal. Németországban szintén júniushoz képest szokatlan magas hőmérsékletet mértek, több helyütt a 35-36 fokot is elérte a napközbeni hőmérséklet.

Ennél is sokkal rosszabb a helyzet a Közel-Keleten, Iránban már több, mint 50 fok volt, míg éjszakára 37 fokig „csillapodott” a hőmérő higanyszála.

Az indiai hőség most kisebb, mint volt, ám a korábbi hőhullám miatt a mangótermés 70 százaléka elpusztult, ahogy a hőhullám a búzatermés várható hozamát is csökkentette. Az indiai kormány válaszul 2 millió tonnával csökkentette az exportálható búzamennyiséget 6,5 millió tonnára, ami az ukrán búzatermelés csökkenésével együtt baljós előjel a világ élelmezését illetően. Idén várhatóan több tonna búza fog elfogyni, mint amennyi terem, így a raktáron lévő készletekhez kell majd nyúlni.

Indiában és Pakisztánban extrém hőhullámokra a globális felmelegedés miatt harmincszorosan nagyobb az esély, mint a preindusztriális érában volt, állapította meg a World Weather Attribution kezdeményezés, mely klímatudósokból áll, és a klímaváltozás és az extrém időjárási körülmények kialakulásának valószínűségét vizsgálja.