Trócsányi jelölése akadályozhatja a Leyen-bizottság megalakulását

Trócsányi jelölése akadályozhatja a Leyen-bizottság megalakulását

Trócsányi László (Fotó: Wikipédia/EU2016 SK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor az elsők között nevezte meg Trócsányi László személyében biztosjelöltjét, mégsem borítékolható, hogy bármilyen posztot is kap, mert sok tagállam már jelezte, őt nem szavazzák meg. Ha így lesz, akkor a bizottság sem alakul meg, mert azt egyetlen biztosjelölt leszavazása is megakadályozza – olvasható a 444.hu elemzésében. Szakmailag ugyan tökéletes jelölt lenne, hiszen volt alkotmánybíró, tehát nagyon komoly szakmai tapasztalata van. Belgiumi és franciaországi nagykövetként is dolgozott, tehát diplomáciai téren is bizonyított, és az angol mellett franciául is kiválóan beszél. Négy évig pedig igazságügyi miniszterként erősítette a kormányt, vagyis komoly politikai tapasztalattal bír.

Sok uniós államban már most készülnek arra, hogy megvétózzák Trócsányi biztosi kinevezését, mert számos olyan ügyben képviselte a magyar álláspontot, amelyek kételyeket vetett fel a magyar jogállamisággal kapcsolatban.

Ő volt az, aki váltig ragaszkodott ahhoz, hogy a 2015 szeptemberi kvótadöntés szembemegy az EU-s joggal. Trócsányi szakmai irányításával támadta meg a magyar kormány a menekültek elosztásáról szóló határozatot az EU bíróságán, de a pert Magyarország 2017-ben elvesztette. Trócsányi olyan alkotmánymódosításokért is felelős, amelyek a magyar szuverenitást az EU-s jogalkotás fölé helyezték. Miközben az EU-s biztosok fő feladata éppen az volna, hogy őrködjenek az EU-s jog betartatásán, és eljárásokat indítsanak, ha egy tagállami törvény az EU-s jogot sérti.

Orbán készült B tervvel, ha bukna Trócsányi | Magyar Hang

Nem sok jóra számíthat az a magyar politikus, akit uniós biztosnak nevez a magyar kormány. Jelenleg ez a személy Trócsányi László igazságügyi miniszter. A kinevezési eljárás az Európai Bizottságon és az Európai Parlamenten belül zajlik majd, ez az a két fórum, ahol a kormány és a Fidesz a konfliktusok folyamatos gerjesztésével fekete báránynak számít.

Amennyiben Trócsányi jelölése akadályozná meg a Leyen-bizottság megalakulását, Orbán Viktor kénytelen lesz új jelöltet ajánlani. Bár Ursula von der Leyen kérésére korábban még azt válaszolta, hogy nincs női jelöltje, most kormányzati körökből mégis az szivárgott ki, hogy Trócsányi helyett mégis csak nőket ajánlana. Járóka Lívia EP-képviselőről, illetve Győri Enikőről van szó. Utóbbi lehetséges jelöléséről elsőként lapunk számolt be még június végén. Utóbbi 2010-14-ben a külügyminisztériumban EU-államtitkár volt, ő irányította 2011-ben a magyar EU-elnökséget, korábban római, legutóbb pedig madridi nagykövet volt, és 2009-10 között is EP-képviselő is volt már.