Trükköznek a Covid-áldozatok számával?

Trükköznek a Covid-áldozatok számával?

A koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések bevezetése ellen tiltakoznak emberek ülnek a parlament épülete előtt Belgrádban 2020. július 9-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerbiában felülvizsgálják, valójában hányan haltak meg a koronavírus miatt a járvány kitörése óta. Ezt Aleksandar Vucic államfő közölte, miután már az ország vezető járványügyi szakértője, Predrag Kon is az adatok összesítése után arra a megállapításra jutott, hogy március és június között Belgrádban háromszor annyi haláleset volt, mint amit az információs rendszer jelzett. Kon szerint a számítógépes rendszer a felelős az adatok pontatlanságáért. A szerb elnök is azt állította, ők tudatosan semmit nem titkoltak el. 

Mint a Szabad Magyar Szó megírta, a legtöbb elhunyt az információs rendszerben szereplő adatok szerint április 12-én volt, amikor harmincnyolcan vesztették életüket a koronavírus okozta szövődmények miatt, ám a válságstáb közlése szerint aznap mindössze öten hunytak el a koronavírus miatt. Vagyis egyetlen nap 33 ember haláláról „feledkeztek meg”.

A szerb sajtó információi szerint Ana Brnabić miniszterelnök munkatársai, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap informatikai ágazatának igazgatója is részt vettek az információs rendszer kidolgozásában, vagyis láthatták a tesztelt személyek, a fertőzöttek és az elhunytak valós számát, amelyet a Batut Közegészségügyi Intézet gyűjtött össze.

A Szabad Magyar Szó emlékeztet rá, hogy Milorad Ivanovic, a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) szerkesztője már július elején arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus miatt a hivatalosnál sokkal többen haltak meg. Információik szerint március 13-a és június 1-je között Szerbiában a koronavírusnak 1080 halálos áldozata volt. A hivatalos honlapon található adat szerint viszont Szerbiában július ötödikéig 311 személy halálát okozta a koronavírus. Szerintük a számok közötti különbségeket nem lehet megmagyarázni a rendszer pontatlanságával. 

De a világ másik fertályán, Argentínában is furcsa dolgok történnek a koronavírus-adatok körül: mint a National Post írja, egy nap alatt 3352 új haláleset jelent meg a statisztikában, így csütörtökön már 20 ezer fölé ugrott az elhunytak száma, Mint kiderült, főleg Buenos Aires tartományban adták hozzá a korábban a Covid-számításból kihagyott elhalálozásokat. Argentína a járvány kezdetén, márciusban még a jó válságkezelés mintaképe volt, de mostanra – több mint 765 ezer esettel – a nyolcadik legfertőzöttebb ország a világon. A múlt héten ráadásul az elvégzett tesztek 50 százaléka bizonyult pozitívnak, ami azt jelzi, hogy nem tesztelnek eleget, ennek fokozására most ígéretet tett a kormány. 

Másutt is vannak gondok: a összes halálozási adat elemzése alapján nagy a gyanú, hogy a moszkvai hatóságok is jelentősen alábecsülik a koronavírus-járvány következtében elhunytak számát. Az oroszországi területi egységekből – köztársaságokból és körzetekből – összegyűjtött adatok szerint júliusban 181 479 orosz állampolgár halt meg, míg az előző öt év július hónapjaiban 150 ezer körül volt a halottak átlagos száma. A The Moscow Times beszámolója szerint az utóbbi 119 hónap egyikében sem haltak meg annyian, mint 2020 júliusában.