Trump betiltaná a TikTokot az Egyesült Államokban

Trump betiltaná a TikTokot az Egyesült Államokban

Donald Trump 2020. július 9-én a Fehér Házban (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai elnök közölte, hogy betiltják a kínai tulajdonban lévő TikTok videómegosztót az Egyesült Államokban.

„Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Holnap (szombaton) aláírom az erről szóló dekrétumot” –mondta Donald Trump az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén helyi idő szerint péntek este újságíróknak, útban Floridából hazafelé.

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, ez üzemelteti a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon, írja az MTI.

A TikTok – amelyet Indiában már betiltottak – régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban, mert attól tartanak, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, és ez nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz magában. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, a platformon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe.

Trump világossá tette a vele utazó újságíróknak, nem lenne ínyére egy olyan megoldás, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne. Pénteken a Fox Business és a The New York Times napilap is azt jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben