Trump luxusrepülőjét egy eldugott reptéren koptatják az elemek

Trump luxusrepülőjét egy eldugott reptéren koptatják az elemek

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A volt elnök a saját luxusrepülőjét Joe Biden beiktatásának napján használta utoljára, azóta a Boeing 757-es egy New York állambeli repülőtéren vár szervízelésre.

A Trump által előszeretettel „Trump Force One”-nak becézett luxusrepülő egy New York állambeli, Orange megyei repülőtéren vár szervízelésre, New York városától közel 100 kilométerre északra, Montgomery településtől nem messze. A repülőgép a Trump-birodalom egyik koronagyémántja volt, a volt elnök még jelölt korában általában ezzel repült a kampányeseményekre, elnökjelölti vitákra.

A CNN tudósítása szerint viszont vége ezeknek az időknek. A gép, melyre hatalmas betűkkel van a Trump felirat felírva, egy eldugott repülőtéren dokkol szervízelésre várva. Az egyik motor szemmel láthatóan alkatrész-hiányos, míg a másik műanyag védőfóliába van tekerve. Szakértők szerint több százezer, akár millió dollárnyi is lehet a felújítás összege, amit a volt elnök a jelenlegi anyagi körülményei között nem biztos, hogy megengedhet magának.

A CNN szerint a géppel legutóbb január 20-án, Joe Biden beiktatásának napján repültek.

Az, hogy a gép több mint két hónapja a szabadban pihen, nem pedig hangárban, vagy legalább egy melegebb klímájú repülőtéren, ahol az utóbbi időkben New York államra lesújtó hó, eső, szélvihar nem kezdené ki, mindenképpen különös. Az elemeknek való kitettség ugyanis korrodálhatja a fémeket, így lehet, hogy a gép ez alatt a két hónap alatt került röpképtelen állapotba.

A repülési adatok szerint Trump 1997-es Cessna 750 Citation X üzleti repülője rendszeresen ingázik a New York-i LaGuardia repülőtér és a floridai Palm Beach repülőtér között. Ezt Trump sokkal kevésbé szereti annak kis, szűkös mérete miatt, ráadásul a neve sincs hatalmas betűkkel az oldalára írva. Viszont a 757-es, már csak mérete miatt is egyáltalán nem olcsó, óránként 15-18 ezer dollárba (4,5-5,5 millió forintba) kerül csak, hogy a levegőben legyen. Ám a gép jelenlegi állapotában nem tudna felszállni.

A volt elnök a hírek szerint nagyjából 421 millió dollárnyi adósságot halmozott fel, és a nem szövetségi, hanem állami szintű perek még csak most fognak ellene elkezdődni. A koronavírus-járvány miatt pedig jelentősen visszaesett a nevét viselő szállodák forgalma, egykori, már nem működő kaszinóját pedig egy hónappal ezelőtt dózerolták le Atlantic City-ben. Ettől még nem kell őt félteni, a Bloomberg hírügynökség szerint vagyona még így is 2,3 milliárd dollár.

A 24 karátos arannyal és mahagóni-bútorokkal díszített repülőgép belsejéről ezen a linket nézhet képeket.