Trump: Ma véget ért a rossz viszony Oroszországgal

Trump: Ma véget ért a rossz viszony Oroszországgal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök „termékeny párbeszédnek” minősítette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott hétfői találkozóját a közös sajtótájékoztatón Helsinkiben.

A felek két órán keresztül tárgyaltak zárt ajtók mögött, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Mielőtt elkezdtek volna beszélni, a biztonsági őrök kivezettek egy férfit, aki a nukleáris fegyverek betiltását követelte egy papírt lobogtatva.

Az amerikai elnök leszögezte: soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most. „De ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért” – hangsúlyozta Donald Trump, aki ismételten „konstruktív párbeszédet” emlegetett. Trump hangoztatta: a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél.

„Hűvös" csúcs Helsinkiben

Trump és Putyin mozgástere sem túl széles, így a tárgyalások ténye eleve eredményként értékelhető.

Oroszország nem avatkozott be a két évvel ezelőtti amerikai választásba, most pedig támogatja egy közös orosz-amerikai kibervédelmi csoport létrehozását – mondta Vlagyimir Putyin. Igen, akartam, hogy ő nyerjen – tette hozzá, de ez nem jelent beavatkozást. Kérdésre válaszolva Trump is azt mondta, hisz Putyinnak.

A két vezető egyetértett a szíriai együttműködés fokozásában, hogy lezárhassák a 2011 óta tartó háborút. A kelet-ukrajnai háborúban mindkét ország a minszki egyezmény betartását támogatná, de a tűzszünetet jelenleg egyik fél se tartja be.

Iránnal kapcsolatban Trump elmondta: szankciókat akar a perzsa országgal szemben – annak ellenére is, hogy Oroszország ezt nem támogatja.

Abban viszont egyetértés volt Putyin és Trump között, hogy a Koreai-félszigeten és globálisan is tárgyalásokat kell kezdeni az atomfegyverek leszereléséről.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.