Trump meggyilkoltatta az Iszlám Állam rémálmát

Trump meggyilkoltatta az Iszlám Állam rémálmát

Az iraki miniszterelnöki sajtóiroda által közreadott képen egy jármű ég a bagdadi nemzetközi repülőtérnél 2020. január 3-án, az amerikai légicsapások után. Az Iránhoz köthető célpontok ellen végrehajtott támadások egyikében életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. (Fotó: MTI/AP/Iraki miniszterelnöki sajtóiroda/Hoffmann György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghalt Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka egy bagdadi légicsapásban, amelyre személyesen az amerikai elnök, Donald Trump adott utasítást. Szulejmáni kulcsszerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében, azonban az amerikaiak szemében az utóbbi időben egyre inkább ellenséggé vált, mivel több száz amerikai katona haláláért tették felelőssé. Szervezetét terrorszervezetnek minősítették.

Szulejmani már korábban is valóságos legendának számított Iránban, akárcsak az egész Közel-Keleten amiatt, mivel kulcsszerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében. A férfi csillaga az irak-iráni háborúban kezdett emelkedni, majd 1998-ban az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka lett. A terrorkalifátus iraki térhódítása idején a férfi azért volt felelős, hogy Ramadi városának elfoglalása után koordinálja a síita milíciákat, amelyek Bagdad védelméért voltak felelősek. Időközben a tábornok az első számú iráni katonai vezető lett Irakban, de a szülőhazájában is egyre gyakrabban említették az ország második embereként, aki közvetlenül Ali Hamenei után következik a sorban.

Kászim Szulejmáni (Fotó: Wikimedia / sayyed shahab-o- din vajedi)

Ám Szulejmani nem csak Irakban vette fel a harcot az Iszlám Állammal. A tábornoknak kulcsszerepe volt a csaknem teljesen szétvert szíriai hadsereg újjászervezésében, amely aztán orosz segítséggel visszaszerezte az ellenőrzést Szíria nagy része felett.

Mindemellett Szulejmaninak igen jelentős szerep jutott Libanonban is, ahol a Hezbollahnak nyújtott segítséget. Így az elmúlt két évtizedben kifejtett munkájáért Szulejmani a régió első számú katonai stratégája lett, akinek döntő szerepe volt nemcsak az iráni jelenlét erősítésében, hanem az Iszlám Állam legyőzésében is. Az amerikaiak szemében azonban a tábornok egyre inkább ellenséggé vált, mivel több száz amerikai katona haláláért tették felelőssé. Szulejmani nimbusza azonban olyan nagy, hogy korántsem véletlen, hogy a tábornok likvidálása után forrnak az indulatok az egész régióban. Ez pedig nem sok jót ígér erre az évre a Közel-Keleten.

Likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét | Magyar Hang //cdn.embedly.com/widgets/platform.js

A mostani légicsapásra azután került sor, hogy az iráni Népi Mozgósítási Erők (Pasdaran) ernyőszervezethez tartozó Katáib Hezbollah milícia múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen. Erre hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra, ami után Bagdadban az Irán-párti tüntetők megrohamozták az Egyesült Államok nagykövetségét.

Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője ezután közölte: kemény válaszlépés várható Irán részéről, Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy a tábornok meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte.