Trump nekiment Faucinak, aki a túl gyors újraindítás veszélyeire figyelmeztetett

Trump nekiment Faucinak, aki a túl gyors újraindítás veszélyeire figyelmeztetett

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója beszél a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Házban 2020. március 29-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök elfogadhatatlannak tartja Anthony Fauci járványügyi szakember óvatosságra intő állásfoglalását, amelyet Fauci még kedden fejtett ki a szenátus előtti meghallgatáson.

Fauci, aki az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, kedden a szenátusban azt hangsúlyozta, hogy „nagyon súlyos” következményei lehetnek a gazdasági élet túl gyors, túl korai újraindításának az egyes tagállamokban. Úgy vélte, hogy a járvány az ősszel ismét fellángolhat.

„Számomra ez elfogadhatatlan válasz” – idézi az MTI Donald Trump elnököt, aki szerda délután egyeztetett az egyes tagállamok kormányzóival egyeztetett a gazdasági helyzetről. Az elnök elmondta azt is, hogy meglepte őt Fauci véleménye. Az elnök hozzáfűzte, hogy szerinte Fauci doktor „minden oldalnak szeretne játszani”.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: „újraindítjuk az országot, az emberek nyitást akarnak, kinyitnak majd az iskolák is”.

Újságírói felvetésre válaszolva a demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi által kedd este előterjesztett, mintegy 3000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet Trump „hamvába holtnak” minősítette. A Pelosi előterjesztette javaslatot – amelyet a republikánusok nélkül, csakis a demokrata párti törvényhozók állítottak össze – már több befolyásos republikánus törvényhozó is elvetette, részben mert olyan elemei vannak, amelyek nemcsak egyes tagállamoknak nyújtanának anyagi támogatást, hanem az országba illegálisan érkezett bevándorlóknak, vagy a marihuánát forgalmazó üzletek tulajdonosainak is.

Az elnök egyébként megemlítette az újságíróknak azt is, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek igénybe vették a gazdaságélénkítő csomagtervben szereplő kormányzati támogatást a munkahelyek megőrzéséhez, de aztán elbocsátották dolgozóikat, vissza kell fizetniük a támogatás összegét, ellenkező esetben pernek néznek elébe.

Eközben a Kormányzók Országos Szövetsége kétpárti közleményben sürgette a szövetségi kongresszus törvényhozóit, hogy tegyék félre pártszimpátiáikat és ezektől függetlenül igyekezzenek segíteni a gazdaságilag bajban lévő tagállamokon. „Ez nem a piros vagy a kék tagállamok válsága, ez nem a republikánus vagy demokrata pártállásúakat, hanem az amerikaiakat veszélyezteti” – fogalmazott a közleményben Larry Hogan, Maryland republikánus kormányzója, a szövetség soros elnöke.

Szerdán 14 tagállam republikánus igazságügyi vezetői levelet intéztek Trump elnökhöz, azt javasolva, hogy a tagállamok a szövetségi hatóságokkal közösen – mintegy perközösséget alkotva – vonják felelősségre Kínát a koronavírus-járvány okozta károkért. A levél szerint „a kínai kommunista kormány” nem szolgáltatott információt, vagy eleve félrevezető információkat közölt a vírusról, amely szétterjedve világjárványt okozott. „A Covid-19 minden tagállamunknak súlyos károkat okozott, sok állampolgárunk szenvedett és meghalt a járványban” – jelentette ki Ashley Moody floridai és Alan Wilson dél-karolinai főügyész. A levelet Alaszka, Arkansas, Georgia, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Montana, Nebraska, Nyugat-Virginia, Oklahoma és Tennessee főügyészei írták alá.

Ashley Moody azt nyilatkozta: egyelőre tanulmányozzák a szövetségi és tagállami törvényeket annak érdekében, hogy feltárják, milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre Kína felelősségre vonásához.