Trump-párti botrányhősök magyarázzák Budapesten a siker receptjét

Trump-párti botrányhősök magyarázzák Budapesten a siker receptjét

Peter Thiel és az akkor éppen megválasztott amerikai elnök 2016 decemberé- ben. „Apuval” New Yorkban (fotó: Reuters/Shannon Stapleton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak párat kell aludni, és Budapesten köszönthetjük a trumpista botrányhőst! A sajtóval hadilábon álló férfit nemcsak az elnök támogatása különbözteti meg bizonyos republikánus köröktől, de az is: nyíltan vállalja homoszexualitását, illetve progresszív nézeteit. Sőt, ha kell, azt a társaságot is nyíltan bírálja, ahová őt kötik. Igazi magányos harcos, akit a támadások láthatóan csak erősítenek. Az idő kétségkívül neki dolgozik

Hogy Milo Yiannopoulos csak afféle nagyszájú provokatőr, akiről évek múlva hallani sem fogunk? Meglehet. Csakhogy mi nem is róla beszélünk, hanem a június 2-án a Brain Bar fesztiválon előadó Peter Thielről.

A Szilícium-völgyi befektető neve valóban jóval kevésbé ismert nálunk, mint társáé, akitől Schmidt Mária közlése szerint „inkorrekt beszélgetés” várható. Ehhez képest Thiel sokkal inkább hatással bír az átlagember életére, befolyása pedig jóval nagyobb, mint Yiannopoulosé. Trump támogatása sem annyiban merül ki nála, hogy ironikus blogposztokban apunak szólítja, és ha meggyűlik a baja egy lappal, akkor borítékolhatóan az utóbbi kerül ki vesztesen a harcból. Míg a pedofília relativizálásával is vádolt Milo azzal szórakoztatja magát, hogy mások szexualitásában tapicskol, Thiel ellehetetleníti azokat, akik vele merik ezt tenni.

Ugyan a Gawker csak azt írta meg, ami köztudomású (ti. hogy a milliárdos a férfiakat szereti), de ez mégis felbosszantotta a férfit, aki ezek után anyagilag támogatta Hulk Hogan perét a blogportál ellenében. A színész-pankrátor a róla nyilvánosságra hozott szexvideót nehezményezte, Thiel segítsége nélkül azonban nem sikerült volna neki a lap bedöntése. A szilícium-völgyi befektető még meg is ideologizálta, miért neki van igaza, és miért helyes egy független sajtótermék kinyírása. A New York Timesnak arról beszélt két évvel ezelőtt: célja az olyan sztorik kiirtása a médiából, amelyeknek szerinte semmi keresnivalójuk ott. A milliárdos úgy látja, a szabadság és a demokrácia többé nem kompatibilis fogalmak egymással, az ő szabadságának pedig része az is, hogy a Gawker nem ír nyegléskedve a szexuális identitásáról.

Eközben a Nick Denton által létrehozott portál nem is különösebben támadta őt: csupán a melegségét kapcsolatba hozta azzal, hogy üzleti ügyeiben is szereti a bevett szabályokat felrúgni. Thiel a Gawker elleni perre több mint tízmillió dollárt költött, de állítása szerint mindezt nem bosszúból tette. A per mindenesetre anyagilag ellehetetlenítette a Gawkert, amely azóta kénytelen volt beszüntetni a hírszolgáltatást. Mindez viszont nem ingatta meg a techmogul renoméját.

Thiel korábban a vezérigazgatója volt a PayPalnak – amit Elon Muskkal és Max Levchinnel közösen alapított, és aminek szolgáltatásai áprilistól már magyar nyelven is elérhetőek. Persze a cég népszerű volt már eddig is: az Ipsos felmé- rése szerint elsősorban Kínából, az Egyesült Királyságból és Németországból vásárolunk PayPalon keresztül. Thiel továbbá a Facebook egyik első külső vállalkozója, majd a cég igazgatótanácsának tagja lett.

2003-ban megalapította az adatelemzéssel foglalkozó Palantirt, amely a nevét a Tolkienuniverzum mágikus gömbjéről kapta. Nem sokkal később már az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériumának beszállítója volt a cég – három éve 20 milliárd dollárt ért. Az amerikai Forbes magazin úgy becsüli, Thiel vagyona jelenleg 2,5 milliárd dollárra rúg.

Trump-támogatásával egyébként magára haragította szilícium-völgyi barátait is. Egy kiszivárgott levél szerint a Facebook másik igazgatósági tagja, Reed Hastings azt üzente neki: némi nézeteltérés egészséges, de az ilyen „katasztrofálisan rossz ítélet” nem olyasmi, amit egy igazgatótanácsi társtól várna. Az ügy kiszivárgásakor Hastings felajánlotta távozását, de Mark Zuckerberg visszautasította. Idén januárban Thiel már arról beszélt, hogy a Szilícium-völgy „túlzott balossága” szerinte a fejlődés gátját jelenti. Ő egyébként magát libertáriusnak vallja – annak ellenére, hogy az amerikai elnökválasztáson induló Gary Johnson helyett inkább Trump mögé sorolt be.

Állítsuk meg Robert Mercert!

Hogyan? Nem tudják, ki az a Robert Mercer? Hát így bajosan szegülhetünk ellen az ármánykodásainak. Az persze, gondolom, világos, kicsoda Soros György. Miután teleplakátolták az arcképével az egész országot, annyit mindenki tudhat róla, hogy nem ő nevetett a végén. És hogy volt egy terve, de a magyar nép túljárt az eszén, és az ördögi elképzelés dugába dőlt.

Ő érkezik tehát június 2-án a Brain Barra, néhány nappal május 25-e után, amikor Yiannopoulos a Bálnában tart előadást. A XXI. Század Intézet által szervezett eseményen Milo állítólag „a hagyományos európai értékek megőrzéséért” száll majd harcba. (Hogy így lesz-e, nem tudjuk személyesen ellenőrizni, mivel a nem kormánypárti sajtó regisztrációs kérelmeit sorra utasították vissza a szervezők, így a miénket is. Állításuk szerint nincs elég hely, de ajánlják internetes közvetítésüket. Kellő távolságból, kérdezési lehetőség nélkül – a szerk.) Ha idevesszük, hogy nemrég Steve Bannon is hősként ünnepelte Orbán Viktort, elmondhatjuk: az amerikai alternatív jobboldal rátalált Magyarországra. Ő is fellép hazánkban. Az egyetlen probléma, hogy Donald Trump az észak-koreai diktátorral, Kim Dzsongunnal is előbb fog találkozni, mint Orbán Viktorral.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 1. számában jelent meg, 2018. május 18-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Következő megjelenés: május 25. Fizessen elő, vagy támogassa munkánkat! Megvitatná az olvasottakat? Várjuk Facebook-oldalunkon.