Tucker Carlson filmet készített Magyarországról, Orbán Balázzsal helikopterezik benne

Tucker Carlson filmet készített Magyarországról, Orbán Balázzsal helikopterezik benne

Tucker Carlson Orbán Balázzsal helikopterezett (Képernyőfelvétel: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Magyarország Soros ellen: harc a civilizációért” – ez a címe annak a dokumentumfilmként feltüntetett alkotásnak, amit Tucker Carlson, az amerikai Fox News tévécsatorna republikánus, Trump-támogató műsorvezetője készített. Ez egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldaláról derült ki, aki posztolta a Carlson ezzel kapcsolatos, Fox Newson tett bejelentését.

A videóban Carlson az úgynevezett dokumentumfilmből is mutat részletet, ebben az látható, ahogy kiemeli, Magyarország nem a leggazdagabb ország a világon, de még csak Közép-Európában sem, „de valahogy mégis sikerült felépíteni egy falat a határon semmi perc alatt”. A filmben Carlson maga is megtekinti a határkerítést, még hozzá helikopterrel repül el felette Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes társaságában, aki természetesen a kerítés és a határvédelmi rendszer hatékonyságát dicséri. Orbán azt is állítja, tavaly január óta a forgatás időpontjáig 50 ezren akartak az EU területére bejutni, de egy ember sem jutott át a magyar határvédelmen.

Carlson egyébként tavaly nyáron járt Magyarországon, akkor Orbán Viktor miniszterelnökkel interjúzott, valamint műsorát is Budapesten forgatta. Ekkor, mint a Hvg.hu beszámolt róla, a magyar honvédség katonai helikopteren is utaztatták, és bár a honvédelmi miniszter szerint ez a szabályok szerint történt, de az ezzel kapcsolatos részleteket, például az út költségét már nem árulta el. Mindenesetre Carlson filmjét látva már érthető, miért volt szüksége tavaly Carlsonnak a magyar adófizetők pénzén fenntartott helikopterre.

Carlson filmjének beharangozásához megszólaltatta Szijjártó Péter külügyminisztert is, akinek első dolga visszautasítani, hogy ő diplomata lenne, „a főnökük vagyok ugyan, de mindig is politikus voltam” – mondta jelezve, ő egyenesen és őszintén, nem pedig diplomatikusan szokott fogalmazni. Szijjártó ezt követően nagyrabecsülését fejezte ki Carlsonnak, „amiért bemutatják a valóságot Magyarországról”, majd azt panaszolta neki, hogy általában olyan álhírekkel szoktak találkozni, amelyeket a liberális mainstream média hoz létre. Később a migrációval kapcsolatban többek közt arról beszél, SMS-eket kap más külügyminiszterektől, amelyekben ők helyeslik a magyar álláspontot, de nyíltan nem merik azt támogatni a liberális média miatt. Carlson egy ponton pedig kijelenti, hogy Magyarországot hiába emlegetik diktatúraként, ez nyilván nem igaz, mert hazánk demokrácia.