Túl korán nyit a turistaparadicsom?

Túl korán nyit a turistaparadicsom?

Indonéz katona fertőtlenít egy szobrot Balin (Fotó: REUTERS/Johannes P. Christo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a világ számos országában a járvány újabb hullámaira készülnek, a népszerű indonéz turistaparadicsom a nyitást tervezi. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, nem véletlen, hogy az indonéz hatóságok már hónapokkal ezelőtt – a járvány tetőzése előtt – kidolgozták, miként indítják majd újra az életet. Eszerint július elején kinyithattak a helyi vállalkozások, július 31-étől ismét fogadják a belföldi pihenni vágyókat, szeptember 11-étől pedig megnyílik a kapu a nemzetközi turistaforgalom számára.

De valóban biztonságos már Indonéziába utazni, az utazási korlátozások feloldása a járvány visszaszorulására utal?

A hivatalos statisztikai adatok szerint a nyitás előtt pontosan egy hónappal, augusztus 11-én Indonézia 1637 új covidos beteget regisztrált, Balin pedig 38 embernek lett pozitív a tesztje. A gazdaságnak óriási érvágást jelentett a közel öt hónapig tartó karantén, az ország turizmusból származó bevételeinek 41 százaléka érkezik az „istenek szigetéről”. Az egykor jórészt rizstermelésből élő lakosság az elmúlt évtizedekben átállt a turizmusra, ám a többségnek nincsenek tartalékai, s ha nem jönnek a vendégek, elapadnak a bevételek, nincs mit enni. Életbevágó tehát számukra a mielőbbi nyitás, ám ennek időszerűségéről nincs mindenki meggyőződve.

A közelmúltban nyilvánosságra került az ország két neves epidemiológusa, Pandu Riono és Dicky Budiman nyilatkozata, akik szerint a hivatalos számok mintegy tízszerese, vagyis egymillió fertőzött lehet az országban. Állítják: döbbenetesen kevés tesztet végeznek, ezért bár az adatok alacsony betegszámot mutatnak, az elvégzett vizsgálatok nagy arányban, 10–12 százalékban lesznek pozitívak. Közben igen magas az országban a fiatalok aránya, akik közül sokan nem mutatnak tüneteket, holott megbetegedtek és fertőznek. Ezzel cseng össze az a Jakarta-szerte, jórészt diplomata körökben terjedő vélemény, hogy az indonéz hatóságok hivatalos vállalásaik ellenére sem értesítik a külképviseleteket fertőzött állampolgáraikról.

Balin eddig 48 külföldi megbetegedését regisztrálták, ám ennél sokak szerint csupán az európai betegek száma is magasabb lehet. Nem véletlen, hogy jelenleg számos ország hívja fel állampolgárai figyelmét, nem javasolják az Indonéziába utazást. Így tett többek között az USA, Ausztrália, sőt az EU, de Magyarország is piros zónába sorolta a szigetországot. Kelet-Timorban egy közelmúltban nyilvánosságra került, Indonéziából behurcolt megbetegedés miatt újra bevezették a rendkívüli állapotot, de a környező országok is azon vannak, hogy különféle intézkedésekkel, például karanténeszközökkel állják útját az indonéz esetek behurcolásának.

A balinézek mindenesetre mindent megtesznek a járvány megfékezése érdekében. Jól felfogott érdekük, hogy mielőbb normalizálódjon a helyzet, éppen ezért érthető bosszúságuk azon külföldiek miatt, akik az egész világot letaroló járvány idején úgy döntöttek, kihozzák a maximumot a bezártságból és elvonulva Balira végigbulizzák a karantén hónapjait, kihasználva a kiszolgáltatott balinézek vendégszeretetét. Egyelőre a helyiek nagyon óvatosak, a többségében hindu sziget lakói elkerülik a nyilvános imahelyeket, és a boltok egy része sem nyitott még ki. Igaz, az egykor zsúfolt üdülőhelyek a belföldi turisták érkezése ellenére változatlanul csendesek.

A turistaparadicsom nemzetközi újranyitásának hónapokkal ezelőtt kitűzött menetrendje kapcsán egyébként érezhető a helyi hatóságok hezitálása is, az elmúlt napok híreiben hangsúlyozták, folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzet alakulását és amennyiben a helyzet súlyosbodik, Joko Widodo elnök elhalasztja a külföldi turisták beutazásának engedélyezését.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/33. számában jelent meg augusztus 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/33. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.