Tulajdonost vált a Euronews, van magyar szál is

Tulajdonost vált a Euronews, van magyar szál is

Forrás: Euronews

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gazdát cserél az Euronews, az európai hírcsatorna, amelynek magyar nyelvű adása is van – írja az Mfor. A portál szerint más magyar vonatkozása is van az ügyletnek.

Naguib Sawiris egyiptomi iparmágnás eladja többségi részesedését az Euronews-ban az Alpac Capital S.A.-nak – közölte pénteken a nehézségekkel küzdő európai műsorszolgáltató. Az Euronews részvényeinek fennmaradó 12 százaléka közszolgálati műsorszolgáltatókból és helyi hatóságokból álló konzorcium kezében marad, mint a France Televisions, az olasz RAI és az Abu Dhabi Media Investment Company (ADMIC). Ez a tulajdoni arány azonban változhat, mivel az Euronews a tőkéjének növelését tervezi új források bevonása érdekében.

Nemcsak azért van magyar vonatkozása az Euronews tulajdonosváltásának, mert a csatorna Magyarországon is sugároz, magyar stábbal, magyar nyelven – hívta fel a figyelmet az Mfor. A portál szerint az East West European Venture Capital Fund miatt is, amely 2017 novemberében kezdte meg működését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkori bejelentése szerint a 20 millió eurósra tervezett alap zártkörű és piaci szabályok szerint működő tőkealapként Magyarországon és Portugáliában fog befektetni, és új korszakot nyit a két ország gazdasági kapcsolataiban. A kockázati tőkealap befektetői – többek között – az állami tulajdonú Eximbank, az OTP Bank és a Mol is megtalálható volt. Az alapkezelői feladatokat az Alpac Capital látja el, amely a mostani bejelentés szerint az Euronews 88 százalékának a tulajdonosa lesz.

Az Alpac a portugál értékpapír-felügyelet által bejegyzett és szabályozott társaság, Budapesten és Lisszabonban működtet irodát, 2017 novemberi tervei szerint 2025-ig olyan növekedési potenciállal rendelkező magyar és portugál kis- és közepes vállalkozásokba fektet be, amelyek az üzleti és a kormányzati szektor digitális átalakítását segítik megoldásaikkal, fejlesztéseikkel. Ebbe a sorba illeszkedhet tehát az Euronews-ügylet. Hogy annak milyen hatása lesz a magyar adásra, annak stábjára – változik-e például a hangvétel – azt még korai megmondani – jegyezte meg az Mfor.