Tüntettek Pekingben

Tüntettek Pekingben

Előadók a vörös lobogó körül a Kínai Kommunista Párt alapítása 100. évfordulóján Pekingben (Fotó: REUTERS/THOMAS PETER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kommunista Párt kongresszusa előtt a kínai elnök, Hszi Csin-ping, a szigorú koronavírus elleni karanténszabályok, valamint azok kikényszerítése közben elkövetett jogsérelmek ellen tüntettek csütörtökön Pekingben – írja a BBC-re hivatkozva a 444.hu. A tudósítás szerint a tüntetést a rendőrség rövid úton feloszlatta.

A kínai kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban változatlanul a „zéro covid” politikáját folytatja, amely szerint bárkit, akinek pozitív a kovidtesztje, azonnal karanténba zárnak. A híradások szerint a szigorú szabályokhoz Hszi Csin-ping ragaszkodik, holott a világon már sehol máshol em tesznek így. Kínában az oltások ellenére változatlanul folyamatos teszteléseseket végeznek, Pekingben például a szolgáltatások igénybevételéhez 3 naponta negatív teszteredményt kell felmutatni. Amennyiben egy városban több pozitív esetet is találnak, teljes városrészeket zárnak le és küldenek karanténba. 

A szigorú korlátozások miatt az ország bizonyos régióiban élelmiszerhiány alakult ki, sok helyen korlátozzák az emberek szabad mozgását vagy az orvosi ellátáshoz való hozzájutást. A csütörtöki tüntetők arra hívták fel a lakosságot, kezdjenek sztrájkolni az iskolákban és a munkahelyeken, és távolítsák el a kínai elnököt.