Tüntetők vonultak utcára Belaruszban, a rendőrökkel is összecsaptak

Tüntetők vonultak utcára Belaruszban, a rendőrökkel is összecsaptak

Felfegyverzett rendőrök Minszkben vasárnap éjszaka (Fotó: Reuters/Vasily Fedosenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Belarusz fővárosában, Minszkben és több vidéki városban vasárnap éjjel. A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy az állami TV exit pollja alapján bejelentették, az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nagyarányú győzelmét.

Az exit poll alapján Lukasenka 79,7, míg egyetlen állva maradt igazi kihívója Szvetlana Tyihanovszkaja 6,98 százalékot kapott. A Belaruszon kívül leadott szavazatok esetében a Szabadság Rádió információja szerint az arány nagyjából ennek a fordítottja.

Tyihanovszkaja azt mondta, nem hiszi el, hogy csak 7 százalékot kapott. „Én a szememnek hiszek és azt látom, hogy a többség mellettem van” – fogalmazott.

Az ellenzék már korábban arról beszélt, hogy el lesz csalva a választás.

A szemtanúk és tudósítók beszámolói szerint a rendőrség gumilövedéket és vízágyút is bevetett a tüntetők ellen. Sérültek is lehetnek, több mentőautót is láttak az összecsapások helyszínein. Többeket is letartóztathattak. Az interneteléréssel egész nap gondok voltak, így éjjel is.

Az állami hírügynökség hajnalban azt jelentette, hogy a rendőrség ellenőrzi a helyzetet, véget értek az összecsapások.

Eddig még nem erősítették meg a PlaneFinder portál értesülését, miszerint Lukasenka a szavazóhelyiségek bezárása után Törökországba utazott. Az elnöki gép állítólag szombat este óta készenlétben várt a repülőtéren.

A választás feszült hangulatban, különleges biztonsági intézkedések közepette zajlott. Néhány újságírót kitiltottak, a határon pedig több orosz és lengyel állampolgárt állítólag a vízum meghamisítása miatt nem engedtek be. Nem véletlenül, hiszen hosszú idő után voltak újra a kampány során 50 ezres tüntetések. 

Lukasenka egyébként korábban több ellenzéki elnökjelöltet börtönbe záratott, köztük Tyihanovszkaja férjét is. Fehéroroszországban külföldi megfigyelők szerint már régóta nem lehet tiszta választásokról beszélni, az idein már nem is vettek részt az EBESZ megfigyelői.

FRISS: Cikkünk megjelenése után a belarusz belügyminisztérium tájékoztatásából az is kiderült, az éjszaka folyamán országszerte mintegy 3000 főt tartóztattak le a hatóságok.