Tűzszünetet kötött Izrael a Hamásszal

Tűzszünetet kötött Izrael a Hamásszal

Izraeli légicsapás a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábor közelében 2021. május 15-én (Fotó: PainfoAr/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenegy nap intenzív harcokat követően tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász – jelentette a BBC. A Gázai övezetet uraló terrorszervezetként számon tartott radikális iszlamista szervezet tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás helyi idő szerint hajnal 2 órakor – közép-európai idő szerint hajnali 1 órakor – lép életbe.

Az izraeli fél ugyanakkor egyelőre a pontos időpontot nem adta meg – ám a Benjamin Netanjahu kormányfő irodája által kiadott rövid közleményben ők is leszögezték: a tűzszünet „kölcsönös és feltétel nélküli lesz”. Mint a dokumentumból kiderült, a fegyverszünetet Egyiptom javasolta. Az izraeliek a kiadott kommünikében azt is megjegyezték, hogy hogyan alakul a fegyvernyugvás a jövőben, azt a további fejlemények határozzák majd meg.

Miközben ezt bejelentették, Izrael déli részén megszólaltak a légiriadó szirénái, ami azt jelezte, a Hamász újabb rakétákat lőtt ki az ország déli részére. Ezzel párhuzamosan pedig a palesztin sajtóforrások újabb izraeli légicsapásokról jelentettek.

A kairói állami tévé szerint Abdel Fattáh el-Sziszi egyiptomi elnök egy-egy delegációt küldött Izraelbe és a palesztinokhoz, amelyek közösen kidolgozzák a részleteket és azon igyekeznek, fennmaradjon a tűzszünet. A BBC arab ügyekben illetékes elemző újságírója szerint az ENSZ közgyűlésének többórás rendkívüli tanácskozását követően egyre nagyobb volt a nemzetközi nyomás Izraelen, hogy állapodjanak meg a fegyvernyugvásról.

A közzétett összegzés szerint a tizenegy napja tartó harcokban 232-en vesztették életüket a világ legnépesebb területeként számon tartott, mintegy 2 millió lakosú Gázai övezetben, köztük 65 gyerek és 35 nő. Izraeli közlés szerint a haderejük mintegy 150 iszlamista harcossal végzett célzott csapásokkal, ám palesztin oldalról ezt nem erősítették meg. Szintén izraeli tájékoztatás szerint a palesztinok rakétatámadásaiban 12 izraeli hunyt el, köztük két gyerek. Az izraeli haderő szerint a Hamász az elmúlt 11 napban mintegy 4000 rakétát lőtt ki Izraelre.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az al-Aksza mecsetnél, amit kordonnal zárták le az iszlám böjti hónap, a ramadán első napján oda imádkozni igyekvő muszlimok elől, a palesztinok ezért emiatt is tiltakoztak.

Címkék: Izrael, palesztin