Cihanouszkaja készen áll Belarusz vezetésére

Cihanouszkaja készen áll Belarusz vezetésére

 Szvjatlana Cihanouszkaja (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiszta választások feltételeinek megteremtését szorgalmazta a hétfőn közzétett videóüzenetében  Szvjatlana Cihanouszkaja (Szvetlana Tyihanovszkaja). A Litvániában tartózkodó ellenzéki vezető egyébként készen áll Belarusz vezetésére, szavai szerint vállalja a felelősséget.

Cihanouszkajaa videóban a rendvédelmi erőket is megszólította. Arra kérte őket, hogy álljanak a nép oldalára, és ez esetben a korábban elkövetett erőszak megbocsáttatásra talál.

Az ellenzéki politikus múlt héten még arról beszélt, feltételezhetően kényszer hatására, egy megrendezett videóban: nagyon nehéz döntést kellett meghoznia, amikor Litvániába távozott. A gyanú szerint nem magától utazott, hanem a hatóságok kényszerítették rá, esetleg előtte megfenyegették. Akkor még  Cihanouszkaja azt kérte, a tüntetők térjenek haza, és nem szeretne erőszakot látni. A demonstrációk viszont nem szűntek, vasárnap pedig minden korábbinál nagyobb, több százezres tüntetést tartottak Minszkben.

Úgy tűnik, a fejlemények rábírták Cihanouszkaját, hogy mégse adja fel a küzdelmet, és újra szálljon szembe Lukasenkával. A múlt hét eleji elemzések még attól tartottak, hogy sikerült lefejezni az ellenzéki mozgolódást, ami így káoszba fordulhat és eljelentéktelenedhet. Ennek eddig semmi nyoma, a vélhetően csalással megválasztott elnök pedig vasárnap körülbelül pár ezer ember előtt beszélt arról: maximum reformokra hajlandó. Mint mi is beszámoltunk róla, a tömeg ehelyett a távozását követeli, és erre szólított fel múlt héten a Nobel-díjas belarusz írónő, Szvjatlana Aljakszandravna Alekszievics is. Az állami üzemek több dolgozója is felhagyott a munkával, ahogy az állami tévé munkatársai is elkezdtek felmondogatni, és kiállni a változás mellett.