Új nevet adnak a majomhimlőnek

Új nevet adnak a majomhimlőnek

Majomhimlő elleni oltást készül beadni egy egészségügyi dolgozó a Los Angeles-i Obregon Parkban létesített oltóponton 2022. augusztus 10-én (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mpox néven hivatkozik ezentúl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig majomhimlőnek nevezett járványos megbetegedésre – írja a 444 a szervezet hétfői bejelentésére hivatkozva. A változtatást azzal indokolták, hogy több olyan panaszt kaptak, amely szerint a majomhimlő elnevezés rasszista és megbélyegző.

A WHO idén indított konzultációt az új névről. Az mpox elnevezést javasolta a többi között egy férfiak egészségével foglalkozó szervezet is, melynek vezetője úgy vélte, a majomhimlővel kapcsolatos képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet. A tervek szerint a majomhimlő elnevezést egy év alatt vezetik ki teljesen, addig mindkét néven lehet hivatkozni a betegségre.

A WHO adatai szerint jelenleg világszerte mintegy 80 ezer fertőzöttről és 55 halálesetről tudni, összesen 110 országból jelentettek fertőzéseket. A vírust először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában.

Címkék: majomhimlő