Új szankciók: az RT-t és a Szputnyikot kitiltották

Új szankciók: az RT-t és a Szputnyikot kitiltották

A Russia Today címlapja 2022. március 1-jén, még az utolsó pillanatban, amikor bejött az EU területén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU kitiltott két Kreml-közeli orosz állami médiumot – jelentette be az Európai Unió francia soros elnöksége. A szerdán életbe lépő döntés értelmében az angol nyelvű Russia Today (RT) hírtelevízió és a Szputnyik News hírügynökség nem közvetíthet és nem vehet részt semmilyen hivatalos uniós rendezvényen. És elvileg elérhető sem lesz az EU területén ez a két csatorna. Az RT-t a Google is leszedte keresőjéből.

Az új szankciós csomagban a hírek szerint hét orosz bankot zárnak ki a nemzetközi SWIFT utalási rendszerből. A Bloomberg szerint ezek az intézmények lesznek azok: Rosszija Bank, Otkritie FC Bank, Novikombank, Promszvijazbank, Szovkombank, Vnyesekonombank és VTB Bank.

A VTH Oroszország második legnagyobb bankja. A többi hat bankot részben már múlt héten más szankciókkal sújtották. 

Kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: súlyos terhet fognak jelenteni az uniós szankciók az orosz gazdaságnak és a Kremlnek.

Néhány uniós tisztségviselőben felmerült, hogy útlevelet kínáljanak képzett orosz állampolgároknak, akik emigrálnának a putyini Oroszországból, ez a kérdés viszont a tagállamok hatáskörébe tartozik, nem uniós szintre.