Új választásokat írhatnak ki Koszovó szerb lakta részein

Új választásokat írhatnak ki Koszovó szerb lakta részein

A leposavici városháza épülete előtti kordon 2023. június 4-én. A helyiek szerb zászlókat tűztek ki rá, hogy ezzel is kifejezzék, nem adják fel az épületüket (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koszovói kormány kész az ország északi, döntően szerbek lakta részein új helyhatósági választásokat tartani – jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz koszovói kormányfőhelyettes, külügyminiszter kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel.

Az MTI beszámolója szerint Pristina ugyanakkor úgy véli, hogy a választások bojkottálása a szerb lakosság részéről nem vezet a helyzet megoldásához. „Arra is szükség van, hogy Aleksandar Vucic szerb államfő felszólítsa a szerb szavazókat a választásokon való részvételre és az erőszakos cselekmények megszüntetésére” – mondta újságíróknak Donika Gervalla-Schwarz.

A néhány hete megtartott koszovói helyhatósági választásokat a helyi szerbek bojkottálták, s amikor a pristinai kormány az ott leadott albán szavazatok alapján megválasztott elöljárókat be akarta iktatni hivatalukba, több helyen zavargások törtek ki. A zavargásokban a feleket szétválasztani próbáló koszovói békefenntartó erők (KFOR) mintegy harminc, többségében magyar tagja is megsérült. Jan Lipavsky elítélte a KFOR-katonák elleni támadásokat.„Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség enyhítése érdekében, be kell fejezni az erőszakhoz vezető provokációkat, és mihamarabb vissza kell térni az Európai Unió által közvetített, a kapcsolatok normalizációját célzó párbeszédhez” – szögezte le a cseh diplomácia irányítója.

Mint korábban megírtuk, a múlt héten súlyos összecsapások törtek ki Zvecanban, ahol többek között 27 magyar KFOR-békefenntartó is megsérült, amikor a helyi szerbek megpróbálták megakadályozni, hogy a mindössze 4 százalékos részvétellel megválasztott albán polgármester elfoglalja a hivatalát. Az eset után a KFOR-katonák szögesdrótot húztak a szerb többségű települések önkormányzati épületei köré, hogy megakadályozzanak egy újabb összecsapást.