Új vezetőt nevezhettek ki az oroszok Melitopol élére

Új vezetőt nevezhettek ki az oroszok Melitopol élére

Tüntetés tartottak Melitopolban a polgármester elrabolása ellen

Fotó: Guardian.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy oroszbarát képviselőnő Melitopol új vezetőjeként intézett beszédet a dél-ukrajnai város lakóihoz. Halina Danilcsenko arra szólította fel Melitopol lakóit, hogy alkalmazkodjanak az új valósághoz. A Guardian azt írja, hogy Danilcsenkót a város új polgármestereként mutatták be a helyi televízióban. Oroszország ukrajnai inváziója óta ez az első eset, hogy egy elfoglalt területen új, saját vezetőt neveznek ki – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Danilcsenko a beszédében azt is követelte, hogy a lakosok hagyjanak fel az orosz erőkkel szembeni ellenállással. – Az erőfeszítéseink ellenére még mindig vannak városlakók, akik megprólbálják destabilizálni a helyzetet, és szélsőséges cselekményekre szólítanak fel – mondta az oroszbarát politikus videóüzenetében. A háború előtt 150 ezer lakosú város irányítására népi bizottságot szeretne létrehozni.

Danilcsenko színre lépése amiatt különösen érdekes, hogy kijevi források szerint előzőleg orosz fegyveresek elrabolták Ivan Fedorovot – emiatt a városban tartottak a lakók tüntetést is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy üzenetében Fedorov szabadon bocsátását is követelte.

A tekintélyes német lap emlékeztetett, hogy a dél-ukrajnai Herszon városában is érzékelhetők az orosz megszállás biztosítására tett erőfeszítés jelei. Erre Zelenszkij is utalt az éjjeli videóüzenetében, amelyben arról beszélt, hogy Oroszország egy herszoni „népköztársaság” megalakítására törekszik a luhanszki és donyecki modell alapján.