Új világrendről beszélt Putyin

Új világrendről beszélt Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezettnél bő másfél órával később kezdte meg beszédét Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte, hogy kibertámadás érte a rendezvény belépőkártyákat kezelő rendszerét.

A The Guardian összefoglalója szerint Putyin beszédét azzal kezdte, hogy a gazdaság, a piacok és a globális gazdasági rendszerek alapelvei veszélybe kerültek. Kifejtette, hogy miután az Egyesült Államok győzelmet hirdetett a hidegháborúban, ahogy London is, később úgy alakult, hogy földi isteneknek képzelték magukat, olyanoknak, akiknek kötelességük nincs csak érdekeik. Ő azonban „új hatalmi központok megjelenését és egyre növekvő jelentőségét” tapasztalja meg, valamint azt, hogy a régi világrend, amely egyetlen hatalmi központ köré épül, természeténél fogva instabil.

Kifejtette, hogy most „igazán forradalmi, szerkezeti változások” történnek a geopolitikában, amikor már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a globális politika, a világgazdaság, a technológia és a nemzetközi kapcsolatok szerkezeti mozgásai alapvető, egyértelmű és kérlelhetetlen változásokkal járnak.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy ezekből a zűrzavaros változásokból egyszerűen csak ki lehetne maradni, hogy aztán minden úgy legyen, ahogy régen volt – fogalmazott megjegyezve, hogy számára úgy tűnik, bizonyos nyugati országok elitjei éppen abban az illúzióban élnek, hogy figyelmen kívül hagyják a nyilvánvalót. Ezek a szereplők azt hiszik, hogy a nyugat és a globális politika és gazdaság uralma állandó – de – mint az orosz elnök vélekedett – semmi sem tart örökké.

Putyin az Oroszország elleni nyugati szankciókat meggondolatlannak, őrültnek és erőszakosnak nevezte, amely szerinte egy csapásra próbálja szétverni az orosz gazdaságot. A szankciókat emellett kétélű fegyvernek is nevezte, és azt mondta, hogy a nyugati országok fontolgatják, hogy ne csak Oroszországgal szemben, hanem minden olyan országgal szemben szankciókat vezessenek be, amelyek kiesnek a kegyeikből. – Az európai vezetők azonban komoly csapást mértek saját gazdaságaikra is – tette hozzá.

Az orosz elnök kifejtette azon észrevételét is, hogy társadalmi és gazdasági kérdések súlyosbodása zajlik Európában. – Az Egyesült Államokban az áruk, az élelmiszerek és a villamos energia, valamint az autóüzemanyag ára emelkedik. Az európaiak életszínvonala csökken, és vállalkozásaik veszítenek versenyképességükből – foglalta össze véleményét az orosz elnök az Oroszország elleni büntetőintézkedések nyugati országokra gyakorolt hatásairól.

Putyin szerint ennek hosszú távú következményei lesznek Európa-szerte, és arra figyelmeztet, hogy az európai gazdaság szisztematikus hanyatlása ki fogja élezni a nyugati társadalmakban tapasztalható mélyreható problémákat. Az orosz elnök hangot adott azon álláspontjának is, hogy az Európai Unió teljesen elvesztette szuverenitását, – utalva az Egyesült Államokra – „úgy táncol, ahogy más fütyül.”

Putyin kitért a globális élelmiszerválságra is. Szerinte Oroszország ebben sem hibás, még akkor sem, ha a nyugati országok megpróbálják rájuk hárítani a felelősséget mindazért, ami a világgazdaságban történik. Hozzátette, Oroszország bővíti kapcsolatait annak ellenére, hogy a Nyugat azt szeretné, ha az elszigetelődés útját választaná. Ugyan nem nevezte meg a partneri országokat, azt ugyanakkor elmondta, hogy annyi ország szeretne együttműködni Oroszországgal, amennyi már „elsöprő mennyiségű embert jelent globálisan”.

Az ukrajnai háborúról – amelyet Putyin következetesen csak hadműveletnek nevez – azt mondta: Oroszország célja a donbaszi emberek megvédése, és hozzátette, hogy a „különleges katonai művelet” összes célját végre fogják hajtani, ám ezeket nem részletezte. Azt is mondta, Oroszország döntése, hogy elindítja az általa csak különleges katonai műveletnek nevezett támadást, nehéz volt, de nem tehettek mást, „hiszen rájuk kényszerítették”.