Putyin szóvivőjére is vonatkoznak az újabb amerikai szankciók

Putyin szóvivőjére is vonatkoznak az újabb amerikai szankciók

Joe Biden amerikai elnök reagál a terrortámadásokra (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb szankciókról döntött az Egyesült Államok, 19 orosz oligarcha és 47 családtagjuk, ismerősük vagyonának vagyonát lefoglalják, az országba való beutazásukat betiltják – írja a Napi.hu. „Ezek az egyének és családtagjaik le lesznek kapcsolva az amerikai pénzügyi rendszerről, a vagyonuk az Egyesült Államokban be lesz fagyasztva és az ingatlanjaikat nem használhatják” – szól a közlemény. Az orosz dezinformációt terjesztő amerikai érdekeltségek és vezető tisztségviselőik ellen is szankciókat hoztak.

Joe Biden amerikai elnök hozzátette, hogy további mintegy 50 emberre beutazási tilalom is vonatkozik.

Biden szerint külön hatóság fogja levadászni az érintett vagyonokat, amelyek felett egyelőre a Vlagyimir Putyin közeli körébe tartozó vagyonos oroszok rendelkeznek. Biden megismételte, a cél az, hogy Oroszországra nézve a lehető legfájdalmasabb büntetést mérjék, ami ugyanakkor a szövetségeseknek és amerikaiaknak a lehető legkisebb károkat okozza. A Guardian beszámolója alapján a megcélzott oligarchák között van Dimitrij Peszkov, Putyin szóvivője is.

De szankcióval sújtják Aliser Uszmanovot is, aki Oroszország egyik leggazdagabb embere, a Metalloinvest alapítója és Putyin közeli szövetségese. Amerikai ingatlanjait és a vagyontárgyait lefoglalták, a luxusjachtját pedig a németek foglalták le.

Uszmanovra Nagy-Britannia is szankciókat vetett ki, ugyancsak vagyonbefagyasztással és utazási korláttal sújtják. Igor Suvalov korábbi első miniszterelnök-helyettes is felkerült a britek feketelistájára. Uszmanovval és Suvalovval mindemellett brit magánszemélyek és üzleti vállalkozások nem létesíthetnek üzleti kapcsolatot.

A brit tárca felidézi, hogy Uszmanovnak jelentős érdekeltségei vannak két élvonalbeli angol futballklubban, az Arsenalban és az Evertonban. Emellett ő a tulajdonosa az egyik legértékesebb nagy-britanniai lakóingatlannak, az északnyugat-londoni Highgate városrészben lévő Beechwood House-nak, amelynek becsült piaci értéke jelenleg 48 millió font (22 milliárd forint), és övé a Sutton Place nevű 16. századi kastély is a London határában fekvő Surrey megyében.

Igor Suvalov a brit külügyminisztérium szerint két, összesen 11 millió font (több mint ötmilliárd forint) értékű luxuslakosztályt birtokol London belvárosában.

A tárca adatai szerint Uszmanov és Suvalov együttes vagyona 19 milliárd dollár. 

A külügyminisztériumi tájékoztatás nem tér ki arra, hogy Aliser Uszmanov és Igor Suvalov jelenleg hol tartózkodik.

A tárca közölte ugyanakkor, hogy az Uszmanov és Suvalov ellen hozott intézkedésekkel tizenháromra nőtt azoknak a legbefolyásosabb orosz oligarcháknak a száma, akikre a brit szankciók kiterjednek.

A brit kormány a héten törvényjavaslatot is beterjesztett a londoni parlament elé azzal a céllal, hogy névtelen befektetők ne moshassanak tisztára korrupt módon szerzett pénzeket a brit ingatlanpiacon. Az új törvénynek Angliában és Walesben húsz évre, Skóciában 2014 decemberéig lesz visszamenőleges hatálya. Azokat a vállalkozásokat, amelyek nem fedik fel tényleges haszonélvező tulajdonosaik kilétét, az új törvény korlátozza az adott ingatlanok értékesítésében, a szabálysértők pedig öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Korábban az Európai Unió is bővítette az orosz oligarchák, családjuk és céges érdekeltségeik elleni beutazási és vagyonbefagyasztási szankciókat.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.