Újabb befolyásos orosz hunyt el váratlanul

Újabb befolyásos orosz hunyt el váratlanul

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz újságok és hírügynökségek vezetőivel találkozik, mellette Vlagyimir Szungorkin, a Komszomolszkaja Pravda főszerkesztője az orosz napilap moszkvai szerkesztőségében 2018. január 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap első embere a Oroszország távol-keleti régiójában, Havarovszkban tett útja során kapott agyvérzést – írja a Newsweek. A Komszomolszkaja Pravda Telegramon olvasható közleménye szerint a 68 éves Vlagyimir Szungorkin „hirtelen meghalt” az utazás során, amikor anyagot gyűjtött készülő könyvéhez „a Távol-Kelet nagy úttörőjéről, Vlagyimir Arszenievről”. 

A hírek szerint a bulvárújság Putyin kedvenc lapja, amelyet 1925-ben alapítottak, a Komszomol Központi Bizottságának hivatalos hangja volt. A halálhírt a Kreml is kommentálta, Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „nagy veszteségként” értékelte a történteket és részvétét fejezte ki. Hozzátette, Putyin személyes üzenetet küld Szungorkin barátainak és családjának.

Szungorkin 2014-ben elnyerte a Haza Érdemrendjének IV. fokozatát, négy évvel később pedig megkapta az „Orosz Föderáció kitüntetett újságírója” címet. Egyike volt azoknak az orosz közéleti személyiségeknek, akiket áprilisban szankció alá vont az Európai Bizottság, miután Putyin inváziót indított Ukrajna ellen. A bizottság indoklása szerint az újságíró a külföldi információmanipulációs és beavatkozási tevékenységek egyik fő szereplője, aki gyakran felszólal Ukrajnával szemben, félretájékoztatva és a tényeket manipulálva. „Vlagyimir Szungorkin a Kreml közvetlen irányítása alatt a Putyin-rezsim agresszív Ukrajna- és Nyugat-ellenes propagandáját terjeszti és legitimálja Oroszország egyik legnépszerűbb médiumában.”