Újabb borús jóslat a német gazdaság lassú talpra állásáról

Újabb borús jóslat a német gazdaság lassú talpra állásáról

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német gazdaság a korlátozások feloldása után még hosszú ideig nem fogja tudni visszanyerni régi erejét a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet elnöke szerint – írja az Infostart.hu a Spiegel cikkére hivatkozva.

– Felül kell vizsgálnunk a krízis előtt készített prognózisainkat – nyilatkozta Gabriel Felbermayr, az intézet elnöke. – Abból kell kiindulnunk, hogy még a harmadik negyedévben sem számíthatunk a helyzet normalizálódására. Túl mélyre estünk vissza ahhoz.

Az elnök szerint az aktuális gazdasági mutatók nem támasztják alá a V-alakú visszaesésről, azaz egy mély visszaesést követő meredek fellendülésről felállított elméletet.

– A bruttó hazai termékben (GDP) keletkezett hiánynak csak egyharmada vezethető vissza közvetlenül a járványvédelmi korlátozásokra – mondta. – Több visszahúzó tényező is megjelent, például a jövővel szembeni aggodalmak formájában. Ezek sokkal tartósabbnak bizonyulnak majd a vírus által jelentett közvetlen veszélynél.

Munkahelyeik elvesztésétől tartva ugyanis a lakosság visszafogja majd fogyasztását, a vállalatok pedig a vásárlók elmaradása és a külföldi megrendelések csökkenése miatt elvetik beruházási terveiket és költségcsökkentési programokat léptetnek életbe.

A globalizáció és szabadkereskedelem tartós akadályoztatásával Németország a folyamat vesztesévé válhat az IfW elnöke szerint. Az ország exportja csökkenni fog, mert a feldolgozóipari termékeket mindenhol a felvevőpiachoz közelebb, így Németország legfontosabb exportpiacain is, Észak-Amerikában és Ázsiában igyekeznek majd előállítani.