Újabb egy év börtönre ítélték Sarkozyt, ezúttal tiltott kampányfinanszírozásért

Újabb egy év börtönre ítélték Sarkozyt, ezúttal tiltott kampányfinanszírozásért

Nicolas Sarkozy francia elnök, a kormányzó konzervatív gyűjtőpárt, az UMP jelöltje beszél utolsó kampánygyűlésén a nyugat-franciaországi Les Sables-d'Olonne-ban két nappal a 2012-es francia elnökválasztás második fordulója előtt. (Fotó: MTI/EPA/Christophe Karaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy éves börtönbüntetésre ítélte az illetékes párizsi törvényszék Nicolas Sarkozy korábbi francia államfőt tiltott kampányfinanszírozás miatt – jelentette a francia közszolgálati rádió, az RFI.

A vádak szerint a Francois Hollande későbbi szociáldemokrata államfővel szemben elvesztett 2012-es elnökválasztás idején többek között egy Bygmalion nevű pr-cégen keresztül – hamis számlák kiállításával – mintegy 18,5 millió euró érkezett akkori pártja, a jobbközép UMP számlájára, amivel többek között Sarkozy kampányát is finanszírozták, és végül összességében több mint kétszeresen túllépte a 22,5 millió euróban meghatározott kampánylimitet.

A volt államfő korábban tagadta érintettségét. Az üggyel kapcsolatban Brice Hortefeux volt belügyminiszter leszögezte, az exelnök „őszinteségét és feddhetetlenségét (egyszer) nem kérdőjelezték meg”.

A jelenleg a 2015-ben alapított jobbközép Republikánus Pártban politizáló Sarkozy ellen az elmúlt években több eljárást is indítottak, így nem ez az első börtönbüntetéssel végződő ítélet vele szemben. Egy másik párizsi bíróság 2021 tavaszán egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt. A volt köztársasági elnököt és ügyvédjét azzal vádolták, hogy meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek akkor nem kell börtönbe vonulnia, mivel fellebbezhetett az ítélet ellen.

A brit közszolgálati BBC szerint ezúttal sem kell bevonulnia a börtönbe a most 66 éves jobbközép politikusnak, büntetését ugyanis otthonában töltheti le, és egy elektronikus karkötőt kell viselnie, hogy azzal figyelhessék meg. Ugyanakkor büntetése alatt nem hagyhatja el a házát. Az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében Sarkozy az első egykori államfő, akinek korrupció gyanújával bíróság elé kellett állnia, és az első, akit börtönbüntetésre ítéltek.