Újabb gazdasági csúcsvezető hagyta volna ott Putyint, de neki nem engedték

Újabb gazdasági csúcsvezető hagyta volna ott Putyint, de neki nem engedték

Elvira Nabjullina (Fotó: IMF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai gazdasági hírügynökség, a Bloomberg szerint Anatolij Csubajsz orosz gazdasági vezető mellett akadt még egy pénzügyi csúcsvezető, az orosz központi bank vezéren aki le akart mondani az Ukrajnát ért orosz invázió miatt, ám lemondását nem fogadta el Vlagyimir Putyin.

Az ügy fonákja, hogy Elvira Nabjullinát épp a múlt héten nevezték ki újabb öt évre, annak ellenére, hogy ő korábban az említett ok miatt távozni szeretett volna a posztjáról. Az 58 éves bankvezető ugyancsak régi motorosnak számít, s a Bloomberg szerint immár két évtizede Putyin mellett dolgozik.

Nabjullina kilenc éve vezeti az orosz központi bankot. Azt nem tudni, hogy a visszautasítást követően immár hogy áll az ukrajnai invázióval összekötött lemondáshoz. A hozzá közel álló források beszámolója szerint az újabb ötéves kinevezését és a bankot ért szankciókat követően Putyin immár árulásnak tekintené a banki vezető távozását.

A Bloomberg megkereste a témában az orosz központi bankot, ahol nem reagáltak az amerikai gazdasági hírügynökség kérdéseire.

FRISS: A cikk megjelenését követően megszólalt a korábban az ügyet nem kommentáló orosz jegybank. Az orosz állami ITAR-TASZSZ szerint az orosz pénzintézet tagadta a Bloomberg-cikkében megjelent állításokat a vezetőjük korábbi elutasított lemondási szándékáról. Az orosz jegybank rövid reakciójában a tényekkel ellentétesnek nevezték az amerikai gazdasági hírügynökség információit.

Címkék: ukrajnai háború