Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Fotó: Christian Lue/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország még egy lépéssel messzebb került az uniós forrásoktól. Kötelezettségszegési eljárás indult az uniós csalásellenes szabályok alkalmazásának elmulasztása miatt – tudta meg az EUrológus.

A Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levelet küld – Észtország, Málta és Hollandia mellett – Magyarországnak, mert nem ültette át megfelelően az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló uniós szabályokat.

Az Európai Bizottság az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban évről évre tájékoztatja a magyar hatóságokat, azonban a magyar kormány nem teszi meg az ajánlásoknak megfelelő lépéseket. A brüsszeli testület most újabb kockázatot azonosított a magyar rendszerben, ami miatt kötelezettségszegési eljárást indítottak.

A feltárt problémák főként az irányelv azon rendelkezéseihez kapcsolódnak, amelyek meghatározzák a bűncselekmények (csalás, korrupció és hűtlen kezelés) fogalmát, valamint a szankciókat és az elévülési időt.

Magyarországnak most két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra. Ha nem sikerül eloszlatni a brüsszeli aggodalmakat, akkor az eljárás a következő szakaszba lépve folytatódik.

Az előbbin túl négy további ügyben is eljárás indult, illetve a már megindított eljárás tovább folytatódott.