Újabb külföldi katona felett ítélkezik az önkényesen kikiáltott donyecki bábállam

Újabb külföldi katona felett ítélkezik az önkényesen kikiáltott donyecki bábállam

Shaun Pinner és Aiden Aslin, a két halálra ítélt brit katona

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz asszisztenciával kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” egy elfogott dél-koreai katona felett fog ítélkezni, aki az ukrán oldalon harcolt. „Az ítéletet jelenleg készítik el egy dél-koreai zsoldos ügyében” – idézi az Interfax hírügynökség Natalja Nyikonorovát, a kelet-ukrajnai szeparatisták tisztviselőjét. A katona személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Néhány nappal ezelőtt a donyecki szeparatisták már halálra ítéltek két brit és egy marokkói illetőségű katonát, amiért az ukrán hadseregben harcoltak. Az Egyesült Királyság kormánya szerint a katonák egy reguláris hadsereg katonáiként harcoltak, és ily módon a genfi egyezmény értelmében hadi fogolynek kell őket tekinteni – magyarul nem szabadna őket kivégezni (bár kétséges, hogy ez ott bárkit is érdekel, vagy egyáltalán értesültek az efféle elvekről).

Az egyik brit halálraítélt, a 48 éves Shaun Pinner családja fogolycserét szeretne Oroszországgal. Elmondták, hogy a férfi nem most utazott Ukrajnába harcolni. Már négy éve ott élt, és szerződéses katonaként lépett be az ukrán 36. tengerészgyalogos dandárba, amire nagyon büszke volt.

Címkék: ukrajnai háború