Újabb magyar szál a Biden-kormányzatban

Újabb magyar szál a Biden-kormányzatban

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök, Kamala Harris demokrata párti alelnökjelölt társaságában mond beszédet a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból:

Újabb magyar gyökerekkel rendelkező szakértőt nevezett ki a kormányába Joe Biden: Anne Neuberger helyettes tanácsadóként dolgozik majd a nemzetbiztonsági tanácsban – jelentette be az alakuló adminisztráció szerdán. A kormány más szintjein is lesznek magyar származásúak: Antony Blinken külügyminiszer, John Kerry klímavédelmi különmegbízott lesz. A megválasztott elnöknek is vannak személyes tapasztalatai Magyarországról.

Anne Neuberger a kiberbiztonságért és az új technológiákért felelős helyettes tanácsadó lesz a nemzetbiztonsági tanácsban. A testület nemcsak belbiztonsági, de külpolitikai kérdésekben is kulcsszerepet játszik majd az elnöknek adott tanácsadásban – derül ki a szerdai sajtóközleményből.

Anne Neuberger életrajza szerint az üzleti életben dolgozott, mielőtt 2009-ben csatlakozott a nemzetbiztonsági ügynökséghez (NSA), ahol egyebek mellett új generációs kódolási megoldásokon és választási biztonságtechnológián dolgozott, valamint külföldi hírszerzési műveleteket is felügyelt. A New York-i születésű Anne Neuberger édesapja George Karfunkel milliárdos, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd építette fel pénzügyi birodalmát Amerikában.

Magyarok minden szinten

Az Obama-kormány alatt külügyminiszteri tisztséget betöltő John Kerry a klímaváltozásért felelős különleges megbízott lesz a Biden-adminisztrációban. Az új elnök számára kiemelkedő jelentőségű az éghajlatváltozás kérdése, ezért Kerry is a nemzetbiztonsági tanács tagjai között foglal majd helyet.

A nagyanyja által magyar gyökerekkel rendelkező politikus – aki egyes források szerint II. András leszármazottja – Bidenhez hasonlóan Washington régi motorosa: 1985-ben választották először szenátorrá. 2013-ban lett külügyminiszter, amely tisztséget Hillary Clinton 2017-es hivatalba lépéséig töltötte be.

A külügyminiszteri posztra jelölt Antony Blinken a leendő elnök régi harcostársa, negyed évszázados kormányzati tapasztalattal a háta mögött. Évekig Biden nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott, 2015-től pedig külügyminiszter-helyettes volt két évig. Blinken több szálon is kötődik Magyarországhoz: anyai ágon magyar származású, édesapja budapesti nagykövet volt, akinek második felesége is magyar születésű – kettejükről, Donald és Vera Blinkenről nevezték el a budapesti Nyílt Társadalom Archívumot (OSA).

Biden és a Balaton

Habár magyar felmenőkkel nem büszkélkedhet, az Egyesült Államok következő elnöke, Joe Biden minden elődjénél jobban ismeri Magyarországot és a térséget.

1977-ben feleségével a Balatonon töltötték nászútjukat, de az alkalmat Biden munkalátogatásra is felhasználta: a fiatal szenátor több politikussal is találkozott. Egyes történészek szerint megbeszéléseinek szerepe lehetett a Szent Korona visszaszolgáltatásában is.

A szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata párti vezetőjeként szerepet játszott az Egyesült Államok politikájának alakulásában a rendszerváltás során is. Aktívan részt vett Magyarország NATO-integrációs folyamatában: egyebek mellett szorgalmazta, hogy a szervezet közép-európai bővítésekor hazánk az első körben kapjon helyet. Ennek jegyében 1997-ben újra Budapestre látogatott.

Olyan szimbolikus jelentőségű eseményeken is részt vett és beszédet mondott, mint például az amerikai törvényhozás épületében az 1848-49-es szabadságharc 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség.

A jelek szerint az elmúlt években is fontosnak tartotta, hogy mi történik hazánkban. Már egy 2019-es beszédében azok között az államok között említette Magyarországot, ahol „gyorsan terjed az autokrácia, a nacionalizmus és az illiberális tendenciák”. A magyar közélet és politika azonban igazán arra a 2020-as elnökválasztási vitában elhangzott mondatára kapta fel a fejét, amelyben azt mondta, hogy láthatjuk hogyan terjednek a totalitárius rezsimek a világban Belarusztól, Lengyelországon át Magyarországig.

Joe Biden az elmúlt harminc évben több magyar vezető politikussal is tárgyalt pártállástól függetlenül: többek között Orbán Viktorral, Bajnai Gordonnal, Horn Gyulával, Göncz Árpáddal és Kovács Lászlóval.

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai kormányban tehát minden szinten találni olyan tagokat, akik karrierjük révén ismerik és értik, valamint családi kapcsolataik vagy személyes élményeik miatt akár még szeretik is Magyarországot. Az elmúlt hónapok eseményeit látva azonban kérdés, hogy mindez elég lesz-e az amerikai–magyar kapcsolatok újbóli felvirágoztatásához.