Újabb ortodox egyházi vezetőkre csapott le az ukrán kémelhárítás

Újabb ortodox egyházi vezetőkre csapott le az ukrán kémelhárítás

Az ukrán SZBU titkosszolgálat kommandósai a csernyivci Szent Miklós templom előtt

Fotó: Facebook / SBU

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik az ukrán titkosszolgálat, vagyis az SZBU egyházi berkeket érintő tisztogató akciója: a kémelhárítás kommandósai ezúttal Csernyivci-Bukovinai Egyházmegye területén tartottak razziát és házkutatást.

A Facebookra feltöltött képek alapján a rajtaütés Csernyivci Szent Miklós templomában történt. A furcsán tekeredő tornyai miatt részeg templomnak is hívott műemléképületet álarcos fegyveresek szállták meg, és legalább egy papot őrizetbe is vettek.

 Az SZBU bejegyzésében arról ír, hogy a helyszínen megtalálták több egyházmegyei vezető orosz állampolgárságát igazoló dokumentumait. Emellett levelezéseket tártak fel, melyben az orosz ortodox egyházi vezetők a bukovinai rendtársakkal egyeztetnek, annak ellenére, hogy az Ukrán Ortodox Egyház hivatalosan szakított a Moszkvai Patriarchátussal. Az SZBU szerint a moszkvai vezetők dezinformációra – többek között az orosz fegyveres agresszió tagadására – kérték a csernyivcieket.

A jelentés szerint a bukovinai papok komplett kézikönyveket kaptak Moszkvából arra vonatkozóan, hogy miként vezessék az orosz megszállás utáni egyházi liturgiát – a rajtaütés során pedig a Kremlt dicsőítő propagandakönyvek kerültek elő. Lefoglalták az egyházmegyei vezetés számítógépeit, átvizsgálásuk során pedig orosz katonák személyes adatait találták meg, de előkerült egy „Oroszország hőse”-kitüntetés is, melyet egy fegyveres kapott még a Krím 2014-es fegyveres elfoglalása után, az orosz védelmi minisztertől.

A razzia csak egy felvonása annak a több napja tartó sorozatnak, mellyel az SZBU az Ukrán Ortodox Egyház oroszbarát vezetőit és központjait próbálja kiszűrni. Mint lapunk is megírta, a szakszolgálat néhány napja a kijevi Pecserszki Lavra kolostor épületegyüttesében és egy Rivne megyében lévő kolostorban hajtott végre rajtaütést.  Szerdai közleményük szerint több mint 350 egyházi épületet és 850 embert ellenőriztek. Több mint 50 embert hallgattak ki, akiket poligráf vizsgálatnak is alávetettek.

 Ukrán képviselők egy csoportja már törvényjavaslatot is terjesztett a parlament elé, amelyben azt indítványozzák, hogy tiltsák be az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyát”. A magyar kormány ugyanakkor feltűnően jó viszonyt ápol az orosz ortodoxiával: Orbán Viktor személyesen akadályozta meg például a KGB-s múltú Kirill moszkvai pátriárka uniós szankcionálását is. Idén szeptemberben aztán éppen Kirill pátriárka javaslatára kapott komoly orosz egyházi kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.