Újabb segélyszállítmányok érkezhettek a Gázai övezetbe

Újabb segélyszállítmányok érkezhettek a Gázai övezetbe

Egy férfi egy sérült palesztin lányt visz az al-Aksza kórházba az izraeli légicsapás után a gázai Deir al-Balahban 2023. október 22-én (Fotó: AFP via Europress/Ashraf Amra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy második segélyszállító konvoj is átkelt Egyiptomból a Gázai övezetbe – írja a BBC és az Aljazeera több nemzetközi és egyiptomi médium alapján. Sajtóértesülések szerint összesen 17 kamion érkezett vasárnap. Tudósítók arról számoltak be, hogy a teherautók az egyiptomi és a palesztin kapu között álltak meg, onnan pakolják át a szállítmányt palesztin járművekre. A rakományokban orvosi eszközök találhatók, a hírek szerint üzemanyag vagy élelmiszer ezúttal nem. A portál információi szerint a segélyt a Gázai övezet kórházainak szánják. Amire a legnagyobb szükségük van, az a fertőtlenítőszer, ennek hiányában egyes helyeken állítólag kénytelenek voltak ecetet használni. 

Szombaton egyébként már 20 kamion bejutott a Gázai övezetbe az ENSZ ezt úgy jellemezte, hogy „csepp a tengerben”. A nemzetközi szervezet szerint az ostromlott régió „a szakadék szélén áll” és naponta körülbelül 100 teherautóra lenne szükség ahhoz, hogy elegendő ellátmányt juttassanak az enklávéba.

Közben a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy október 7-e óta legalább 4651 ember halt meg az övezetben és 14 ezer feletti a sebesültek száma.

Izrael szombat éjszaka további légicsapásokat hajtott végre a Hamász gázai infrastruktúrája ellen, több mint háromszáz bombát vetettek be. Az MTI azt írja, hogy a vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt. Felszámoltak több tucat alagútlejáratot, lőszerraktárat, főhadiszállást és hadműveleti katonai posztot. A hadsereg közleménye szerint a megtámadott terrorista célpontok között voltak olyan mecsetek is, amelyeket a Hamász hadicélokra használt. A BBC a hadseregre hivatkozva arról is beszámolt, hogy megölték a Hamász egyik magas rangú parancsnokát. Ezzel együtt Izrael Szíriában megtámadta és megbénította a damaszkuszi és aleppói repülőtereket, nagy erőkkel lőtték a kifutópályákat. Az izraeli média szerint azért mértek csapásokat a szíriai repterekre, mert az izraeli hadvezetés attól tart, hogy fejlett fegyvereket szállítanak át rajtuk Iránból és Irakból Libanonba és Szíriába. Emellett palesztin fegyvereseket öltek meg Ciszjordániában.

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök vasárnap arról beszélt, hogy Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben, amikor háborút visel a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Az MTI beszámolója szerint a politikus egyenlőségjelet tett a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban. Izrael legnagyobb hibájának azt nevezte, hogy húsz éven keresztül hallgatott a világra, és önmérsékletet tanúsítva nem semmisítette meg a Hamászt. – Nem a világot hibáztatom, a világ mindig is képmutató módon viselkedett a zsidó állammal szemben. Magunkat hibáztatom, amiért hallgattunk a világra – fogalmazott. Bennett szerint a Hamász által Izrael ellen két hete elkövetett terrortámadás után indult izraeli hadművelet célja a Gázai övezet demilitarizálása, nem maradt més lehetőségük a Hamász felszámolásán kívül.

 

Címkék: Izrael, Gázai övezet