Újabb titkosított iratokat találtak Joe Biden házában

Újabb titkosított iratokat találtak Joe Biden házában

Joe Biden amerikai elnök az egészségügyi ellátás költségeiről beszél a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai igazságügyi minisztérium munkatársai újabb hat iratot, köztük titkosított jelzéssel ellátott dokumentumokat találtak Joe Biden amerikai elnök delaware-i  otthonában – közölte az elnök ügyvédje szombat este.

A Reuters beszámolója szerint a titkosított dokumentumok egy része Biden szenátori (1973-2009), másik része pedig az Obama-kormányzatban alelnökként töltött időszakából (2009-2017) származik. Bob Bauer ügyvéd szerint a 12 órán át tartó kutatás során a minisztérium emberei Biden néhány kézzel írt jegyzetét is lefoglalták.

Bauer hangsúlyozta, az elnök maga ajánlotta fel, hogy vizsgálják át az épületet, de ő maga nem volt jelen, hanem ügyvédei képviselték.  

Az elmúlt hónapokban két adag titkosított dokumentumot találtak Bidennél, először novemberben egy washingtoni irodában, majd januárban a wilmingtoni ház garázsában és egy közeli raktárhelyiségben. Az nem derült ki, hogy a legfrissebben lefoglalt dokumentumok Biden otthonának mely részéből kerültek elő.

A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy az elnök és beosztottjai megfelelően kezelték-e az Obama-elnökség idején keletkezett titkosított iratokat. A republikánusok máris összevetik a mostani vizsgálatot az előző elnök, Donald Trump ellen folytatott vizsgálattal, aki ellen titkosított akták helytelen kezelése miatt folyik nyomozás. Nagy különbség azonban, hogy Trump külön felszólításra sem működött együtt a hatóságokkal, ezért tavaly augusztusban az FBI kutatta át az exelnök floridai otthonát, ahol több mint 10 ezer dokumentumot foglaltak le, köztük többszáz titkosítottat.

Biden iratbotránya azonban így is rossz fényt vet a demokratákra, a titkosított iratok nem megfelelő tárolásának ügye pedig Trump esélyeit növelheti, ha ők ketten mérkőznek meg a 2024-es amerikai elnökválasztáson.