Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit katonai hírszerzés napi jelentése szerint az orosz támadók valószínűleg pénteken elfoglalták a Donyeck régió északi részén lévő Liman város nagy részét. Ez valószínűleg egy nagyobb offenzíva bevezető szakasza volt. Liman stratégiai jelentőségét az adja, hogy fontos vasúti csomópont található a városban, ahonnan hadi célokra jól használható vasútvonalak futnak.

Az offenzíva következő szakaszában az oroszok valószínűleg a kulcsfontosságú, egyelőre ukrán ellenőrzés alatt álló városok, Szlovjanszk és Kramatorszk felé fognak törni. Az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” bábkormányának vezetője azt mondta az orosz állami médiában, hogy amikor Oroszország elfoglalja az egész Dombasz régiót, népszavazást fognak tartani. Ennek borítékolható eredményét arra fogja felhasználni a Kreml, hogy az orosz nép számára valamiféle népakaraton alapuló, humanitárius indokot szolgáltasson az agresszió megindítására. Ugyanakkor az ukrán erők továbbra is jól szervezett védekezést folytatnak, bár hátrányba kerültek.

Az ukrajnai háború friss történései:

  • Karl Nehammer osztrák kancellár szerint Putyin a megbeszélésükön nyitottnak mutatkozott a fogolycserére az ukránokkal.
  • A Medusa független orosz médium szerint a Kreml illetékesei teljes orosz győzelmet terveznek őszre, és újra meg fogják támadni Kijevet.
  • Az ENSZ adatai szerint az orosz agresszióban eddig4031 civil, közöttük 261 gyermek halt meg. A valós számok ennél sokkal magasabbak lehetnek, hiszen csupán a mariupoli színház lerombolásakor mintegy 600 ott menedéket kereső civil lelhette halálát.
  • Joe Biden amerikai elnök az ukrán kultúra eltörlésére tett kísérlettel vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
  • Több mint harminc nemzetközileg ismert jogtudós nyilatkozott úgy, hogy Oroszország népirtást követett el vagy tervez Ukrajnában.
  • A jövő héten valószínűleg bejelentik, hogy az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétarendszereket fog adományozni Ukrajnának.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nyugat segítségét kérte péntek esti televíziós nyilatkozatában, mivel szerint az oroszok „nyilvánvalóan a népirtás politikájához” folyamodtak Kelet-Ukrajnában.

Címkék: ukrajnai háború