Újabb vádak arról, hogy Kína hazudott a világnak a koronavírusról

Újabb vádak arról, hogy Kína hazudott a világnak a koronavírusról

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt ország titkosszolgálati szövetsége, a Five Eyes szerint Kína a járvány kitörésének kezdetén nem mondott igazat arról, hogy terjed-e emberről emberre az új koronavírus vagy sem. És ez csak egy, az általuk felsorolt számos vádpont közül.

Az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzésének emberei egy 15 oldalas dossziét állítottak össze, és ezt szivárogtatták ki az ausztrál Saturday Telegraph-nak, amelyet a Daily Mail brit lap is ismertetett. Ebben azzal vádolják a távol-keleti ország vezetését, hogy fontos információkat hallgattak el, ugyanakkor elhallgattattak olyan embereket – köztük orvosokat –, akik a kezdet kezdetén riadót fújtak és figyelmeztetni próbálták a vuhani lakosságot. Peking már tavaly decemberben cenzúrázni kezdte az internetet, hogy megállítsa a vírussal kapcsolatos információk terjedését. Az állítólagos bizonyítékok szerint nemcsak szándékosan elhallgatták vagy megsemmisítették a koronavírus-járvány kitörésének bizonyítékait, hanem a titkolózással akadályozták is egy hatásos vakcina kidolgozását.

Az 1946-ban alakult Five Eyes elnevezésű biztonsági szövetség végső soron Kínát teszi felelőssé a koronavírus világjárvánnyá fejlődése miatt. Azt írják, Kína titkolózása „a nemzetközi átláthatóság elleni merényletként” értékelhető. A dokumentumban egyenesen azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy Vuhani Virológiai Intézetben – amely 2015-ben kapta meg a létező legmagasabb biológiai biztonsági szintű tanúsítványt – keletkezhetett a vírus. Az intézet csak néhány kilométerre található attól a vuhani élőállat-piactól, ahonnan a vírust eredeztetik a hivatalos verzió szerint. A szerzők komoly aggodalmakat fogalmaznak meg a Vuhani Virológiai Intézetben zajló, halálos kórokozókkal folytatott kutatások kapcsán is. 

Felidézik, hogy Peking eleinte mennyire igyekezett kisebbíteni a járvány jelentőségét a világ szemében, miközben titokban bizonyítékokat igyekezett megsemmisíteni. Az állítólagos dokumentum legmeredekebb állításai is ehhez fűződnek: a szerzők szerint a kínai nemzeti egészségügyi bizottság január 3-án elrendelte a laboratóriumi vírusminták „elpusztítását”, és kiadta a parancsot, hogy erről nem szabad információt megosztani. Emellett fertőtlenítették a vuhani élőállat-piac egyes részeit, cenzúrázták a tünetmentes hordozókkal kapcsolatos információkat, és akadályozták, hogy más országok kutatói időben élő mintákat szerezhessenek a vírusból, ez pedig a vakcinakutatást lassította le. 

A kiszivárgott dokumentum még a következőket állítja: kínai kutatók már 2013-ban olyan denevérrel kapcsolatos vírusmintát tanulmányoztak, amely genetikailag 96 százalékban egyezik meg a Covid-19 fertőzést okozó kórokozóval. Ez a „kockázatos” kutatás már 2015-ben arra jutott, hogy a betegség képes a denevérről az emberre terjedni. Azt is felidézik, hogy a járvány kitörésekor Peking tagadta az emberről emberre való terjedést, pedig állítólag már december elején bizonyítékaik voltak arra. A kínaiak által adott információ alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is sokáig tagadta ezt a lehetőséget, és még január 15-én is azt jelentette Twitteren: nincs rá bizonyíték, hogy a vírust egyik ember átadhatná a másiknak. Pedig tajvani és hongkongi hatóságok már idejekorán kifejezték aggályaikat a WHO-nak. 

A dokumentum felidézi, egyesek szerint Huang Yan Ling, a vuhani intézet kutatója a zéró páciens, de ő rejtélyes módon eltűnt, és életrajzát törölték az intézet weboldaláról. Az intézet tagadja, hogy ő lenne a zéró páciens, és állítja, hogy életben van a kutató, de azóta se hallott róla senki sem. 

Érdekes módon a dokumentum szerzői megosztottak abban a kérdésben, hogy a vírus végül a vuhani laborból vagy az élőállatpiacról indult hódító útjára. Épp az ausztrálok állítják, hogy csak 5 százaléknyi az esélye annak, hogy a laboratóriumból származik a vírus.

Kína immár nyíltan fenyegeti a kritikusait, és megkérdőjelezi, hogy a járvány valóban Vuhanból indult | Magyar Hang

Miközben egyre több ország készülődik a fokozatos nyitásra a járványhelyzetnek megfelelően, a koronavírus kapcsán komoly diplomáciai harc kezdődött Kína és az ázsiai ország felelősségét firtató országok között. Az Egyesült Államok után Ausztrália is egyértelművé tette, független vizsgálatra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, honnan és miként terjedt el a kórokozó az egész világban.

Donald Trump amerikai elnöknek valószínűleg kevesebb kétsége van efelől, ugyanis a héten közölte, hogy ő már látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Kérdés, mennyire lehet hitelt adni szavainak, miután az elmúlt hetekben rengeteg zöldséget hordott össze a koronavírus és annak lehetséges gyógymódjai kapcsán. A dolog pikantériája, hogy nemrég az is kiderült, az amerikai kormánytól kapott 3,7 millió dollárnyi támogatást a vuhani labor.

Címkék: koronavírus