Újabb vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb vakcinát engedélyeztek Kínában

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, immár az ötödik koronavírus elleni oltóanyag kapott vészhelyzeti engedélyt Kínában. A hatóságok a Kínai Tudományos Akadémia és az Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical nevű cég közös fejlesztésű vakcinájának használatát engedélyezték. Az oltóanyag fejlesztésének első és második kísérleti fázisa már lezárult, a harmadik még jelenleg is tart, Üzbegisztánban, Pakisztánban és Indonéziában tesztelik a vakcinát.

Az oltóanyag három dózist követően fejti ki maximális hatását, az egyes oltások között egy hónapnak kell eltelnie. Ez valamelyest megnehezíti a használatát, a tárolása ugyanakkor a többi kínai vakcinához hasonlóan sem kíván különleges felkészültséget, egy normál hűtőben is eláll. Típusában is a már engedélyezett kínai oltóanyagokhoz hasonlít, hiszen akárcsak a Magyarországon is használt Sinopharm, ez is legyengített vagy elölt vírustörzset tartalmaz.

A most zöld utat kapott vakcinát, amelyet Üzbegisztánban március 1-je óta használnak, a gyártó tájékoztatása szerint egyelőre csak a 18-59 éves korosztálynak ajánlják, mivel egyelőre nincs elegendő adat az idősebbekre gyakorolt hatásról. A pekingi hatóságok ettől függetlenül a 60 év felettieket is oltják a vakcinával.