Újra egy asztalhoz ülnek az oroszok és az ukránok

Újra egy asztalhoz ülnek az oroszok és az ukránok

Az első tárgyalás az ukrán és az orosz küldöttség között (Fotó: Belarus MFA/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz tárgyalódelegáció csak a szerdai esti órákban érkezik az orosz–ukrán tárgyalások újabb fordulójának helyszínére, és ott várja az ukrán tárgyalódelegációt. Erről a Russia Today német híroldala számolt be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének közlése alapján. Mint írják, Peszkov nem kívánt a tárgyalások lehetséges kimeneteléről jóslásokba bocsátkozni. Emellett nem nevezte meg a tárgyalások pontos helyszínét sem.

A TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva egy órával később a Guardian és a Frankfurter Allgemaine Zeitung is arról írt, hogy az ukrán elnöki hivatal is megerősítette, hogy este folytatódnak a tárgyalások az oroszokkal. A TASZSZ közlése szerint az ukrán elnöki hivatal egy munkatársa tájékoztatott erről.

Röviddel ezt követően az ukrán delegáció egyik tagja azt közölte a CNN-nel, hogy „most már hivatalos. Ma kerül sor a tárgyalások második fordulójára Ukrajna és a megszálló között.” A delegációt ugyanazok alkotják, akik hétfőn is ott voltak – tette hozzá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy Moszkva készen áll a béketárgyalások második fordulójára, de szerinte Kijev az Egyesült Államok kérésére szándékosan késlelteti a folyamatot.

Orosz tisztviselők azt mondták kora este, hogy arra számítanak, hogy az ukrán tárgyaló felek megérkeznek a lengyel-fehérorosz határra a béketárgyalások következő fordulójára csütörtök reggel, ahol a tűzszünetről is tárgyalnak. Moszkva főtárgyalója, Vlagyimir Medinszkij azt mondta az orosz médiának, hogy az ukrán delegáció elhagyta Kijev fővárosát, és az orosz csapatok biztonsági folyosót biztosítanak a küldöttek számára – írja a BBC

A TASZSZ későbbi értesülése szerint a tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést. Azt is írták magyar idő szerint 5 óra után, hogy az orosz delegáció már elindult a helyszínre.

Hétfőn a belarusz határnál találkoztak a felek, de eredménytelenül végződött a tárgyalásuk. Zelenszkij kedden azt mondta, annak előfeltétele, hogy „legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz”.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!