Újra George Floyd meggyilkolásáról beszél egész Amerika

Újra George Floyd meggyilkolásáról beszél egész Amerika

George Floyd halála miatt tiltakozó tüntetők a berlini Alexanderplatzon 2020. június 6-án (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly felkorbácsolta az indulatokat, és a Black Lives Matter-tüntetések felerősödéséhez vezetett, most pedig ismét George Floyd meggyilkolásáról beszél egész Amerika. A napokban elkezdődött ugyanis a fekete férfi nyakán térdelő Derek Chauvin pere, a bíróság sorra hallgatja meg a tanúkat, vizsgálva, hogy mi vezethetett idáig.

A brit The Guardian szerda este számolt be a tanúvallomások harmadik napjáról, amikor Christopher Martin pénztáros vallott a történtek miatti bűntudatáról. Ő volt az, aki tavaly májusban kiszolgálta Floydot közvetlenül a halálához vezető rendőri intézkedés előtt. A minneapolisi férfi azt mondta, hitetlenséget és lelkiismeret-furdalást érez, és nem kellett volna hagynia, hogy Floyd egy feltételezett hamis húszdolláros számlával fizessen nála. Ezzel kívánt cigarettát vásárolni Floyd, ami későbbi letartóztatásához, illetve meggyilkolásához vezetett.

A 19 éves Christopher Martin megjegyezte: Floydon erősen látszott, hogy kábítószer hatása alatt állt, de egyáltalán nem érezte fenyegetőnek, a fekete férfi inkább közlékeny volt vele. Nagydarab, magas ember volt Floyd, ezért is figyelt fel rá Martin, majd állítása szerint hosszas beszélgetést folytattak a sportról.

A 45 éves Chauvin tagadja az emberölési vádakat. Védője szerint a rendőr által alkalmazott erőszak arányos és észszerű volt amiatt, mert Floyd kábítószer hatása alatt állt. Az ügyvéd, Eric Nelson továbbá úgy véli, a drogos befolyásoltságnak köze volt Floyd halálához. Az ügyészség is elismeri, hogy Floyd szervezetében találtak kábítószert, de úgy látja, ennek semmi köze nem volt a végzetes történésekhez. Azokhoz az vezetett el, hogy Chauvin csaknem kilenc percig térdelt a férfi nyakán, miközben utóbbi azt ismételgette, hogy nem kap levegőt. Ha a legsúlyosabb ítélet születik, akkor az állásából a tavaly történtek után elbocsátott Chauvin-nek negyven évnyi börtönnel kell szembenéznie.

A tárgyaláson levetítették a felvételt is, amelyen látszik, hogy Floyd néha megtántorodott a boltban, mielőtt a kasszához ment és fizetett. Christopher Martin pénztárosnak rögtön gyanús lett a fizetési eszköz, és tudta azt is, hogy ezt majd levonják a béréből, de mégsem szólt semmit. Elmondása szerint szívességet akart tenni, és úgy vélte, Floyd nem igazán tudja, hogy az egy hamis pénz. Aztán mégis meggondolta magát, megmutatta a bankót egy felettesének, aki felszólította, hogy eredjen Floyd után, és hozza vissza a boltba. Martin meg is kérte a kocsijában ülő férfit erre, ám ő azt kétszer is visszautasította, így hívták a rendőrséget. A kasszás visszatért a munkához, és csak arra lett figyelmes, hogy odakinn sűrűn kiáltoznak. Ezt követően látta meg a rendőrt, amint a már eszméletlennek tűnő fekete férfi nyakán térdel.

Megszólalt egy másik tanú, Charles MacMillian is, aki jelen volt a gyilkosságnál. Elmondása szerint ő azt kiáltotta Floydnak, hogy keljen fel inkább és szálljon be a rendőrautóba, mert nem nyerhet, Floyd viszont azt mondta neki, nem tud felállni. MacMillian elmondása szerint csak segíteni kívánt Floydnak, ezért győzködte arról, hogy működjön együtt a rendőrséggel. A bírósági meghallgatása során a férfi összeomlott, a Floyddal való párbeszéde lejátszásakor pedig csak zokogni tudott. Levetítettek továbbá több olyan felvételt is, amelyeken hallani, hogy a tömeg azt kiabálja Chauvin-nek, szálljon le Floyd nyakáról, ő viszont nem mozdult.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.