Újra jön a lezárás a briteknél

Újra jön a lezárás a briteknél

Boris Johnson brti miniszterelnök látogatást tesz a nemzeti közegészségügyi és járványügyi szolgálat colindale-i laboratóriumában 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Reuters/Henry Nicholls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lép életbe Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott szombat esti sajtótájékoztatóján közölte: november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak bizonyos meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

Maradj otthon! Itt az ideje, hogy cselekedjünk, mert nincs másik alternatíva – mondta.

Johnson bejelentése alapján jövő csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, bár házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. Az iskolák és az egyetemek a zárlat idején is nyitva maradnak.

Ausztria is lezár

Nem csak a briteknél jelentettek be lezárást szombaton, Ausztriában keddtől a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak – jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

Az intézkedések előreláthatólag november 30-ig érvényben maradnak. A hotelek sem fogadhatnak vendégeket. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. Emellett este nyolc és reggel 6 között éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe. Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.    

(MTI)