Újra mecset lehet az Hagia Szophia

Újra mecset lehet az Hagia Szophia

Az 532 és 537 között épült isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Nserrano/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A török bíróság pénteken visszavonta az Hagia Szophia múzeumi státuszát, így az utolsó akadály is elhárult, hogy Isztambul egyik legismertebb épülete ismét mecset lehessen – adja hírül a brit közszolgálati BBC. Néhány nappal ezelőtt a török legfelsőbb bíróság még rekordgyors, mintegy 17 perces ülést követően elnapolta a döntést a mecsetté való visszaalakításról.

A Iustinianus (Iusztinianosz) bizánci császár uralkodása idején, 532 és 537 között épített Isteni/Szent Bölcsesség temploma a bizánci időkben keresztény – katolikus és ortodox – székesegyházként funkcionált. Az UNESCO örökségvédelmi listáján is szerepelő épületet 1453-ban alakították át mecsetté, miután Konstantinápolyt elfoglalták az oszmánok, és egészen 1931-ig ez is maradt a funkciója, majd 1935-ben múzeummá alakították.

Mint megírtuk, az Hagia Szophia újbóli mecsetté avanzsálását Recep Tayyip Erdogan államfő vetette fel egy tavalyi választási nagygyűlésen. A moderált iszlamista török kormányzatot jó ideje kérték vallásos csoportok, hogy alakítsák vissza mecsetté a műemléket. Ez többek között az ezzel kapcsolatos ellenállás miatt nem történt meg eddig, és most is világszerte tiltakoztak ellene, különböző vallási felekezetektől kezdve politikusokig. Az ortodox Görögország kulturális minisztere, Lina Mendoni nacionalista fanatizmussal és vallási szentimentalizmussal vádolta meg a tervezett lépés miatt a török kormányzatot.

Sőt,az UNESCO is korábban arra kérte a törököket, hogy ne változtassák meg az épület státuszát anélkül, hogy párbeszédet indítanának erről. A világszervezet helyettes igazgatója, Ernesto Ottone Ramirez egy, a görög Ta Nea című napilapnak adott interjújában arról beszélt, egy ilyen lépéshez sokkal szélesebb egyetértés szükségeltetne. Mint megjegyezte, az üggyel kapcsolatban írtak a török kormánynak, ám ők nem válaszoltak a megkeresésükre.

Frissítés:

Egy órával az után, hogy a török legfelsőbb bíróság a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette az épület múzeummá alakításáról szóló korábbi döntést, Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki az Hagia Szophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan – számolt be az MTI. Erdogan a szöveget hivatalos Twitter-fiókján is közzétette.

Péntek este a nemzethez címzett televíziós beszédében Erdogan kijelentette, hogy a nem muszlimok előtt is nyitva fog állni az Hagia Szophia. Az államfő egyúttal jelezte: az előkészületek befejeztével az első muszlim közösségi imádkozást július 24-én, pénteken, az előírt déli ima keretében tartják az épületben. Erdogan aláhúzta: Ankara a világörökségi helyszín múzeumi minősítésének megszűnésével eltörli a fizetős beléptetési rendszert.

Eközben sajnálkozását fejezte ki az orosz ortodox egyház pénteken amiatt, hogy a török hatóságok nem hallották meg aggályait. Ezt Vlagyimir Lejgoda, a moszkvai patriarchátus szinódusi közönségkapcsolati és médiaosztályának vezetője jelentette ki a TASZSZ orosz hírügynökségnek. „Nagyon sajnálatos, hogy az Orosz Ortodox Egyház és más ortodox egyházak hangját nem hallották meg. Ez a döntés sajnos nem irányul a meglévő ellentétek kibékítésére, hanem ellenkezőleg, még nagyobb megosztottsághoz vezethet, amiről Kirill pátriárka július 6-án nyilatkozatot tett” – mondta Lejgoda.