Újra megszólalt Putyin

Újra megszólalt Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. március 3-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felszólította a nemzetközi közösséget Vlagyimir Putyin, hogy normalizálják a kapcsolataikat Oroszországgal. Az elnök egy új orosz-török komp zászlófelvonó ünnepségén vett részt, ahol arról beszélt, hogy ha valaki nem akar együttműködni velük, az magának is kárt okoz, az orosz gazdaság pedig szerinte igazodni fog a körülményekhez. Putyin szerint a végén még hasznot is húznak majd az egészből, mert újabb kompetenciákra tesznek szert, újabb megoldásokat találnak.

Putyin egyúttal azt javasolta Oroszország szomszédainak, hogy ne eszkalálják a helyzetet, ne vezessenek be újabb korlátozásokat Oroszországgal szemben. Szerinte minden, amit tesznek, az csupán válasz az országával szembeni „barátságtalan lépésekre”. 

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendelt el új szankciókat az orosz elit nyolc tagjával és családtagjaikkal szemben. Emellett a Fehér Ház, az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Kanada a múlt hétvégén bejelentette, hogy kizár bizonyos orosz bankokat a SWIFT-ből, a világ több ezer pénzintézetét összekötő magas biztonsági szintről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben üdvözölte, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vizsgálja az Ukrajnával szemben Oroszország által elkövetett háborús bűnöket. Az elnök szerint a bizonyítékok dokumentálva lesznek, azokat bemutatják majd a nemzetközi bíróságokon. – Az orosz háborús bűnösök el lesznek számoltatva – tette hozzá.

Az Emberi Jogi Tanács túlnyomó többsége megszavazta a döntést, Oroszország mellett egyedül Eritrea voksolt ellene, tizenhárman pedig tartózkodtak. Utóbbiak közt találjuk Kínát, Indiát, Gabont, Namíbiát, Kazahsztánt vagy épp Venezuelát. Az igennel voksolók között volt viszont Brazília, Argentína, Líbia, Indonézia, Mexikó, Szomália, az Egyesült Arab Emírségek, illetve az európai országok.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!